Преминете към основното съдържание

В стил ала „Сексът и градът“ в МАРАКЕШ

Фотодневникът е от вълнуващото приключение по женски на бизнесдамата Ивана Скендерова и приятелките й Тери, Арабела и Силвия
© iStock

В един студен януарски ден на обяд с приятелките ми в София се заприказвахме за Африка. Разговорите по женски обаче винаги имат неочаквани продължения. Като да тръгнеш от София и да стигнеш до Маракеш. Нещо повече, Маракеш в стил ала „Сексът и градът“ – едно истинско приключение, в каквото се превърна развръзката от нашия разговор по женски.

През април вече се вживявахме в ролите на Кари, Саманта, Шарлот и Миранда. Бяхме в царството на лукса – „Ла Мамуня“, Маракеш. Това е един от най-луксозните хотели в Мароко, а и в света, чиито гости през годините са били куп кино звезди като Чарли Чаплин, Оливър Стоун, Никол Кидман, Силвестър Сталоун, Ричард Гиър, Том Круз, Шарън Стоун... Любимо място и на много от големите в модата, сред които Ив Сен Лоран, Версаче, Кензо, Валентино, Жан Пол Готие. Тук са отсядали звездите от „Ролинг Стоунс“, а групата „Кросби“ се вдъхновява за парчето „Маракеш Експрес“. Далида, Андреа Бочели, Хулио Иглесиас, Елтън Джон също са крачили по коридорите на прочутия хотел, който е с интересна история.

Султан Сиди Мохамед Бен Абдалах имал навика за сватбите на всеки от синовете си да им подарява градини. Така четиримата му наследници, Абдесалям, Мамун, Муса и Хасан, стават епоними на градините, получени от краля. Със слава на една от най-красивите била градината на Мамун, наречена Ал Мамун. За да звучи в изискан френски стил, буквите „А“ и „Л“ си сменили местата и така дошло съвременното име – „Ла Мамуня“. Великолепието на тази кралска градина се крие не само в огромната площ от 8 хектара, но и в уникалната флора.

Два века по-късно се появява хотелът, построен през 1923 г. от архитектите Пруст и Маркизио. Те съчетали традиционната мароканска архитектура с модерния дизайн в стил арт деко. Първоначално хотелът не бил достатъчно голям, за да приюти всички желаещи клиенти. В края на 30-те той разполагал с по-малко от 50 стаи, но през годините е разширяван нееднократно.

Преди Втората световна война европейците и американците са пристигали дори с мебелировка за по-дългите си почивки и всеки е пренареждал стаята си по своите изисквания и вкус. Все още се говори с носталгия за времето, когато господата, облечени в смокинги, са придружавали своите дами в дълги вечерни рокли. Уинстън Чърчил обожавал зимните дни в хотела. Той имал навика да преминава от балкон на балкон, за да преследва слънцето.

Разбира се, ние не прекарахме цялото си време в този рай, защото Маракеш е много повече от „Ла Мамуня“. 

Вижте в галерията местата, които задължително трябва да посетите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser