Преминете към основното съдържание

В търсене на щастието

Според световното проучване на ELLE българките сме щастливи

Вече имаме още един повод да гордеем, че сме жени в България! Оказва се, че българките се чувстват толкова щастливи, колкото в много други европейски държави. Че дори и повече! Покланяме се пред тези 53%, които определят себе си като оптимисти и с това поставят страната ни на второ място в световното проучване на ELLE „Индекс на щастието“

Международното проучване „Индексът на щастието“, което е ключова част от глобалната инициатива на ELLE „Жените в обществото“, бе проведено в 42 държави. Данните от него обрисуват глобалната картина на женските приоритети, чувства, предизвикателства и статуса на дамите навсякъде по света.

ДОБРА НОВИНА

Може да сме най-бедната страна в Европа, но противно на схващането, че „бедни“ значи „нещастни“, българските жени мислят за себе си като за щастливи хора (78%, в сравнение със средните за останалите държави 70%). Дори Румъния, втората по бедност страна в Европа след България, има по-ниски показатели по отношение на женското щастие – 73.5%.

Поздравяваме съседите. С най-добри чувства, буквално! Защото въпреки икономическата и политическата обстановка у нас, българките са уверени в своето бъдеще – 73% (колкото е и средностатистическият дял в световен мащаб). Една от основните причини също я откриваме в проучването на ELLE: дамите у нас не страдат от полова дискриминация в образованието, нито в професионалния и социалния живот. 31% от българките са казали „определено“, запитани дали мислят, че имат същия шанс като мъжете в това, да са успешни. 42% са отговорили „да, донякъде“ (така са отговорили съответно 20% и 39% от жените по света).

За сметка на това, в България, за разлика от останалите държави, е по-трудно е да си майка. 25% усещат натиск от обществото да успеят като майки (при средните за проучването 16%). Тук впечатляващ дял от жените, имат деца – 48%(срещу средно едва 25% от запитаните читателки в другите страни), като 7.5% си гледат децата вкъщи.

ПОВОД ЗА РАДОСТ

Българките са сред най-щастливите жени в света по отношение на секса! 59% от тях са „абсолютно доволни“ и „доволни“ от сексуалния си живот, докато само 44% от дамите от останалите държави са дали същите отговори. Това ни класира на второ място в Топ 5 по този показател. Пред нас са единствено португалките с 1% преднина.

По обвързаност също сме в челната петица на проучването. 66% от анкетираните у нас са омъжени или живеят заедно с приятеля си (в световен план е обратното – средно 56% от дамите са необвързани). С по-висок дял на обвързаните дами са само Канада (Квебек) със 75%, Гърция (69%) и Румъния (68%). Защо това е важно? Както става ясно от „Индекса на щастие“, основният повод за радост се влияе силно от личния живот на една жена. Дамите, които са „сингъл“ смятат за най-важен социалния живот (приятели, хобита, култура), докато за онези, които са сключили брак или имат постоянен партньор, твърдят, че по-определящ за щастието им е сексуалният живот.

'Българките са сред най-щастливите жени в света по отношение на секса!'

 

КЪДЕ СМЕ НИЕ?

3-те основни източника на щастие за българките:

  • семейството (40%, при средно световно ниво от 32%)
  • социалният живот (приятели, хобита, култура – над 28%)
  • сексуалният живот (заема третото място с 14%).

Това ни нарежда в Топ 5 на страните, в които семейният живот е главен източник на щастие (България и Гърция са класирани на четвърто място с по 39%). Семейният живот е най-големият източник на щастие за една трета от запитаните в цели 29 страни. Най-висок е този дял в Китай (58%). Данните се влияят от възрастта и произхода, но макар важността на личния живот да се променя с демографията, семейството никъде не е класирано на последно място!

Впечатляващо голям дял от нас са определили качеството си на живот като „добро“ – 67%, а освен тях още 21.5% – дори като „много добро“!

Чувстваме се по-сигурни в собственото си бъдеще, в сравнение с повечето дами по света, но в същото време не сме уверени в това на страната ни (72%), докато в останалите държави този показател е средно по-малък от 50%.

59% от българките са щастливи по отношение на външния си вид (при средни за света 53%), а над 60% не се притесняват от остаряването (53% в останалите страни).

61.5% от дамите у нас харесват това, че са жени, и не искат да са мъж дори за един ден! В световен план процентите са 53.

66% не са усетили никакво дискриминационно отношение на работното си място заради това, че са жени. В останалия свят средно 43% са отговорили същото. За сметка на това над 50% от майките у нас са се почувствали дискриминирани по отношение на заплатата, докато едва 24% от жените с деца по света са се оплакали от същото.

 

БЪЛГАРКИТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО:

  • оптимистично настроени 53% (в световен план 42%)
  • широко скроени 49% (срещу 52%)
  • склонни към емпатия 60% (срещу 45%)
  • организирани 38% (срещу 34%)
  • щедри 37% (колкото и жените в другите страни)

Като „никога доволни от себе си“ се описват едва 20% от българките (при среден световен дял 30%), а като „стресирани/изнервени“ – само 34% (при световен дял 40%).

Читателките на ELLE България са по-зрели от тези на изданията в другите страни (с по-голям дял във възрастовите групи от 25 до 39 г.) и високо образовани – 63% са с висше, за което са учили над 3 години (докато за света средните данни са 45%).

Само 23% от българките са посочили „себе си“ сред своите три основни приоритета (срещу 39% в световен мащаб). Нищо чудно, че това е и най-голямото предизвикателство, което сме си поставили пред нас в същото проучване. Със същия проблем са германките, корейките, малайзийките и холандките.

 

ПО СВЕТА 

3 от 4 читателки на ELLE са щастливи или мислят, че щастливият живот е нещо реалистично!

Най-щастливите страни са Канада (Квебек), Япония, Холандия, Тайланд, Индонезия, Малайзия.

Най-оптимистично настроени пък са дамите в Индия (54%). Веднага след тях (само с един процент по-малко) се нареждат българките! Второто място си го делим с китайките, а на трето е Чехия (50%).

Необвързаните и работещите жени са малко по-оптимистично настроени от другите.

Сексуалният живот е приоритет за рускините и е източник на щастие за повечето европейки, но не и за азиатките.

Остаряването е голям проблем за... азиатките. Дори за онези под 35 години!

Изненадващо, работещите дами са по-малко стресирани от онези, които нямат работа (45% срещу 37%).

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser