Преминете към основното съдържание

ВАКАНЦИИТЕ НА РЕДАКТОРИТЕ: С деца на море - мисията възможна!

"Има два вида пътуване: първа класа и с деца", твърди Робърт Бенчли. "Ще поспоря с него. И то дълго!", зарича се главният редактор Мария Георгиева
Плажно селфи на щастливо семейство с деца на море
Плажно селфи на щастливо семейство с деца на море © Мария Георгиева

На 5 смятах, че е велико да отидеш с мама и татко на море и че цял живот само с тях искам да го правя. На 15 ненавиждах семейните почивки, приемах ги за наказание. На 25 нямах търпение да дочакам лятната отпуска и всеки уикенд с мръсна газ палех към морето. На 35 разбрах защо хората казват просто „с деца на море“, а не „с деца на почивка“. Сега, в навечерието на 45, знам, че истинският смисъл на фразата „с деца на море“ е такъв, какъвто си го направиш – може да е наказание, но може и да е велико забавление. Напълно е възможно да бъде и почивка! Аз вече знам как...

Затова никак, ама никак не съм съгласна с американския писател и критик Робърт Бенчли, който твърди, че „има два вида пътуване: първа класа и с деца“. След ваканцията на море със сина ми тийнейджър, на 14, и дъщеря ми, на 7, мога да поспоря с Бенчли. И то дълго!

СТРАТЕГИЯТА

Не съм от родителите, които са склонни да съсипят собствената си почивка в името на децата. Твърдо вярвам, че щастливите деца растат с щастливи майки, а щастливите майки имат нужда понякога да бъдат егоисти.

Затова сделките с децата ми за ваканциите са фифти-фифти, стига в моите задължения да няма условия като „да играем футбол“ или „да спим на палатка“. Особено второто! Имам фобия от всички видове летящи и пълзящи животинки и преживяването децата да спят под звездите на този етап от моя живот съм го оставила за скаутските лагери, на които ги изпращам. Ваканциите им с мен са под други звезди – тези на хотелите и луксозните вили, които на мен ми осигуряват истинска почивка, без да готвя, чистя, пера, гладя..., без да мисля за нищо друго, освен за любимите ми хора, с които съм! Майка, която почти целогодишно в половината време, в което общува с децата си, го прави докато приготвя вечерята, простира или подрежда къщата, ще ме разбере – няма нищо по-ценно на ваканцията от това, да вложиш цялата си концентрация единствено във вълненията на децата и те го усещат. Тогава не просто си говорите, а заедно преживявате емоции и заедно ги споделяте.

Другото, което им давам, е ваканция без правила – пълна свобода да влизат във водата, когато те поискат, да се хранят когато и с каквото пожелаят, да си лягат, когато на тях им се доспи... Свободата ги прави истински щастливи – и тях, и нас, родителите им!

ДЕСТИНАЦИЯТА

Халкидики е обичайната дестинация за повечето българи през последните години, а първите два ръкава на гръцкия полуостров са ни като втори дом за уикендите и по-дългите ваканции от ранна пролет та чак до късна есен. В края на 90-те, когато малко нашенци стъпваха на Ситония, втория ръкав на полуострова, закътаните и спокойни заливчета и селските къщи там бяха моят еталон за ваканция. През последните години обаче Ситония стана почти като Слънчев бряг.

Малко останаха близките морски дестинации, където човек може да се потопи в истински лукс и спокойствие. Затова в любимата ни семейна дестинация напоследък се превърна Атон, третият ръкав на Халкидики, известен предимно с манастирите си. Но не само! Това място предлага много повече – лукса да се насладиш на спокойна почивка, дори и с деца!

Тук липсват гигантските, препълнени петзвездни ризорти. Хълмовете край Уранополи, на един дъх от Света гора, привличат поглед с разкошни вили, заобиколени от златисти плажове и буйни градини с маслинови, палмови и борови дървета. Като тези, в които ние бяхме – Eagles Villas край Уранополи. Имахме всички екстри, които предлага един петзвезден ризорт, но вместо в гигантски хотел, бяхме в собствена вила, със собствен басейн и двор. А спиращата дъха гледка от вилите на хълма към морето беше по-ценна дори от собствения басейн! Особено вечер, когато децата заспиваха, а лунната пътека върху притихналото море придаваше истинска романтика на онези редки моменти на интимност, за които в обичайното ежедневие в града така и не остава време.

Неслучайно в района се събират творци от цял свят, за да търсят вдъхновение. По примера на известни хотели в Лондон, Милуоки и Шанхай, Eagles Villas инициира програмата Artists in Residence – творчески ваканции за писатели и фотографи.

Най-големият плюс на уединението, което предлага Eagles Villas, беше, че не се притеснявахме дали децата ни притесняват другите. Честно казано, до този момент винаги съм избягвала подобен тип места за ваканция с деца, за да не заработи гузната ми съвест, че сме кошмар за почивката на другите.

МОРЕТО

Забелязала съм, че когато децата попаднат на шумно място, те също стават шумни. Сякаш се състезават с останалите кой може да крещи повече! Когато са на тих и спокоен плаж, постепенно намаляват децибелите и след няколко часа жужат като пчелички. Просто трябва да им се даде време за адаптация, а също и правилното място.

Винаги съм смятала, че ризорт без аквапарк би бил гибелен за моето спокойствие. Няма такова нещо! Почти девственият плаж под вилите Eagles може да бъде също толкова забавен за тях, колкото водните пързалки. Стига програмата да е разнообразна: всеки ден различна мисия в разузнаването на пясъка и водата, а когато задачите свършат или започнат да предизвикват гримаси на отегчение и скука – пътешествие с лодка. Наехме я за цял ден, заедно с капитан, който се оказа истинска атракция за децата. Идеята ни беше да се разходим само до о. Амулиани, но стигнахме чак до тюркоазените води на Вурвуру и плажовете на съседния ръкав Ситония.

Между другото, Амулиани е най-близкият остров до София (само с няколко километра пред Тасос!). До 1925 г. е бил собственост на манастира Ватопеди, но днес целогодишно на него живеят около 1000 души, а напоследък и туристите откриват чара му. До острова се стига с корабче или ферибот от Трипити или Уранополи. Последният град е и портата към монашеската република на Атон.

Минахме за час и през девствения остров Дрения, на който имахме близки срещи с единствените му обитатели - дивите кози.

На лодката си направихме пикник, а привечер, преди да пуснем котва на нашия плаж, минахме в подножието на някои от манастирите на Атон. Пред нас величествено се разстилаха склоновете на планината Атос, къпещи се в лазурните води на Егейско море. Заливите, сгушени между скалите, бяха изпъстрени от толкова много лодки и корабчета, сякаш сме в петък вечер на магистралата за морето. Странно, но навалицата точно тук не дразни. Може би заради смирението, лъхащо от вековните стени на църковните обители.

Преди да си тръгнем към София, на рецепцията ми казаха, че често организирали кулинарни срещи с... монаси! Макар че ресторантите наоколо разчитат на едни от най-известните шефове в Гърция, монасите също се славели като перфектни майстори на кулинарното изкуство. Оставих си това изживяване за някой следващ път. В списъка ми стоят още дайвинг, винен тур и дегустация на зехтин. При такъв списък, ще се върна, на сто процента!

Първото море с деца, на което успях:

  • да си отворя компютъра, без той да бъде удавен в басейна;
  • да изпия чаша вино само с мъжа ми, на свещи;
  • да отида цели два часа на SPA, за да ми направят детокс процедура на тялото;
  • да се върна щастлива!
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser