Преминете към основното съдържание

Валентино Гаравани – последният император на висшата мода

В деня на рождението на великия дизайнер си спомняме интересни факти за него

На 11 май 1932 г. в италианския град Вогера се ражда Валентино Гаравани, който променя облика на италианската мода. Наричат го императорът на висшата мода и един от най-великите дизайнери на столетието. С оттеглянето му от света на модатапрез 2008 г. завършва една цяла епоха.

1. Моделиерът патентова червения цвят като цвят на бранда Valentino и го превръща във визитна картичка на модната къща. Прощалната колекция през 2008 г. е изработена изцяло в „Red Valentino”.

2. Първата звездна клиентка на Валентино е актрисата Елизабет Тейлър, благодарение на чиято лоялност младият дизайнер влиза в света на висшата мода.

Елизабет Тейлър

3. В средата на 80-те години на автомобилния пазар излиза моделът Lincoln Continental, в чийто дизайн участие взима и Валентино Гаравани.

4. През 1989 г- в Рим е открита Академия Валентино. В нея редовно се провеждат културни и обществени мероприятия, презентации и изложби.

5. През 2012 г. Валентино става автор на костюмите на балетистите от Ню Йоркския балет. Той създава 30 костюма за постановките на Джордж Баланчини „Скъпоценности” и „Bal de Couture” по музика на Чайковски.

6. В портфолиото на моделиера има и по-необичайни колаборации. Така например през 1971 г. той създава костюмите за стюардесите на авиокомпанията Trans World Airlines (TWA).

Принцеса Маделин в рокля на Валентино

7. В рокли на Валентино са се омъжили Елизабет Тейлър, Жаклин Кенеди-Онасис, Кортни Кокс, Дженифър Лопес, Анн Хатауей и принцесата на Швеция Маделин.

8. Валентино обожава кучетата и има шест мопса – Мери, Мод, Милтън, Монти, Моли и Марго. Първият четирикрак любимец на моделиера е била дама и се е казвала Меги и затова той кръщава всичките й деца с имена, които започват с буквата М.

9. Дизайнерът е страстен колекционер и се увлича основно по рядък порцелан. Колекцията му, която се съхранява в дома му, има над сто порцеланови сервиза. Всяка вечер моделиерът лично избира в кой от тях да бъде сервирана вечерята. Освен порцелан Валентино колекционира и антични мебели.

11. Дизайнерът притежава имоти в Рим, Лондон, Ню Йорк, Гщаад и Версал. Валентино има личен самолет и яхта.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser