Преминете към основното съдържание

Валериана – против умора, за спокойствие

Коренът на тази билка е използван още в Древен Египет, в Римската империя и през Средновековието за лечение на истерия, безсъние и епилепсия, а през двете световни войни – за облекчаване на нервните кризи при войниците.
© iStock

Еликсир срещу изтощение

Смесете сока от един морков и една ябълка с водно-спиртен екстракт от валериана и 1 ч.л. ашваганда /индийски жен-шен/ на прах. Добавете малко мед, защото сместа е горчива. Използвайте я не по-дълго от месец.

Спасение за тези, които страдат от безсъние

Валерианата се препоръчва на тези, които посред нощ обмислят проблемите си и са емоционално напрегнати. Билката успокоява централната нервна система, като стимулира Gaba рецепторите – важни невротрансмитери. Валепотриатите, които се съдържат във валерианата, действат анксиолитично, антидепресантно и против спазми. Най-добрата комбинация е с маточина, която също действа отпускащо, и с хмел, улесняващ заспиването. Приема се под формата на течен екстракт от прясна валериана или като отвара от сушени корени един час преди лягане в продължение на 3 седмици.

Улеснява спирането на приспивателните и антидепресантите

Прекратяването на приема на бензодиазепини може да бъде тежък период, но природата предлага помощ. Валерианата продължава анксиолитичното действие на лекарствата, като при това се избягват техните нежелани ефекти. За разлика от химическите формули билката не променя циклите на съня и не предизвиква зависимост. Освен това събуждането е много по-бодро. Най-добре е преминаването от лекарства към валериана да бъде ръководено от лекар.

Практични въпроси

*Капсулите, сдържащи валериана на прах, не са много ефикасни, защото концентрацията им е слаба – повечето от тях съдържат около 500 мг. Затова течният екстракт е по-подходящ.

*Някои лаборатории предлагат сироп на основата на валериана и хомеопатични съставки. Той се разтваря в топла вода и се пие като чай един час преди лягане.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser