Преминете към основното съдържание

Ван Гог за живота, критиката и морето в цитати

Вникваме в съзнанието на именития художник, този път, чрез силата на думите.
© "Да обичаш Винсент"

„Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо?“

„От моя страна не знам нищо със сигурност, но гледката на звездите ме кара да мечтая.“

„Няма синьо без жълто и без оранжево.“

„Рибарите знаят, че морето е опасно и бурята е ужасна, но те никога не са открили в тези опасности достатъчно основание да останат на брега.“

„Съвестта е човешкият компас.“

„Ако чуеш глас, дълбоко в себе си, който ти казва: „Ти не можеш да рисуваш”, тогава напук започни да рисуваш и гласът ще изчезне”

"Любовта към изкуството ни отнема истинската любов. Намирам, че това е ужасно вярно, но пък и истинската любов убива желанието за изкуство."

„Можеш да бъдеш учен с учените, но с художника трябва да бъдеш поет.”„Любовта е нещо вечно. Аспектът може да се промени, но не и същността.“

"Човек може да носи голям огън в душата си и никой да не идва да се сгрее на него. Минаващите не виждат нищо, освен малко дим, който излиза горе от комина, и отминават - всеки по своя път. Какво да се прави тогава? Да поддържаш огъня в душата си, да носиш солтана земята в себе си, търпеливо - ала и с какво нетърпение! - да чакаш, да чакаш часа, когато някой ще дойда да поседне - и да остане, знам ли?"

"Моите картини са почти вик на отчаяние!"

„Великите неща не се правят чрез импулси, а чрез серия от малки неща, събрани заедно.“

„Любовта винаги носи трудности, но добрата страна е, че тя дава енергия.“

„Успехът понякога е резултат от цяла поредица от неуспехи.“

"Има само един начин да избегнеш критиката - не прави нищо, не говори нищо, не бъди нищо."

"Понякога е хубаво да обикаляме много по света и да общуваме с много хора, пък и това е често наш дълг и призвание; но който предпочита да си остане сам и спокойно да работи, и да има съвсем малко приятели, той се движи с най-голяма увереност сред хората и по света."

"Предпочитам да рисувам човешки очи вместо катедрали, защото в човешките очи се крие нещо, което го няма в катедралата, пък макар тя да е най-величествената и най-внушителната."

"Човек трябва да обича колкото може повече, там е истинската му сила."

 

Още по етикети

цитати , емоции , Ван Гог
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser