Преминете към основното съдържание

Вече четем книги, докато готвим, шофираме и пазаруваме!

Да, възможно е – благодарение на все по-актуалните аудио книги. Вижте кой и как ги прави и защо са такъв хит
Задава се пик на "четенето" с уши.
Задава се пик на "четенето" с уши. © iStock

Все повече „читатели“ слушат книги в движение, освобождавайки очите и ръцете си за шофиране, готвене, пазаруване. Но мултитаскингът съвсем не е единственото приложение на озвучените издания. Понякога те са единствен или поне улесняващ начин – например при възрастни и при незрящи хора – за потапяне в света на литературата.

Представяме ви аудио книгите! А също и студиата, в които се записват, актьорите, които ги озвучават, и хората, които стоят зад audioknigi.bg – първата платформа за mp3 книги на български език.

Истории с глас

Всичко започва през пролетта 2013 г., когато в аудио формат излиза „Сестри Палавееви“ с гласа на актьора Стоян Алексиев.

„От тогава до момента сме издали 120 аудио книги. Половината са от българската класика, а другата – аудио книги на най-добрите български автори. Имаме и някои преводни книги – най-вече на автори от български произход, които пишат на английски, немски, френски“, изброява Дениз Герганова, основател на audioknigi.bg.

© iStock, Аудио книгите освобождават ръцете и очите ни.

Самата тя е живяла дълги години в чужбина, където аудио книгите продължават вече 10-15 години да са с двуцифрен ръст. Тъкмо навън заобичала озвучените издания, най-напред на немски език. И преди 5 години решава да стартира проект за такива издания и на български.

Разкажи ми...

„В света има стотици хиляди аудио книги на чужди езици. От 20-30 години този жанр се развива с бързи темпове в чужбина“, казва тя. У нас усилията ѝ не остават незабелязани и екипът ѝ е отличен с литературната награда „Христо Г. Данов“.

Оценяват ги и „читателите“. Особено онези, които са млади, технологични, добре образовани и за които времето е кът.

Както казват от audioknigi.bg, всеки обича да му разказват: „Губим в ежедневието си много време. Вместо това, можем да го изпълним със съдържание, слушайки или малки разкази, или подбрани публицистични текстове, файлетони, или просто мотивиращи и образователни текстове. А когато сме на дълъг път, можем да потънем и в по-дълбока история.“

Ауди(о)тория

Трите студиа на audioknigi.bg са само началото, макар то да е било най-трудната стъпка за Дениз, която засега инвестира време и собствени средства в проекта си, без да е на печалба.

© iStock, Аудио читателите са млади, технологични, образовани.

Светлината в тунела идва, когато Дениз се свързва с шведския стартъп Storytel. Надява се скоро audioknigi.bg да може да стане част от световното приложение за достъп до аудио литература – „нещо като Spotify за книги“, както го описва българката.

Благодарение на него, и тук се задава пик на „четенето“ с уши. Само в следващите две години например предстои издаването на 400 книги, различни по жанр и стил, включително и все повече преводна и чужда литература, като броят на звукозаписните студиа и ангажираните актьори също ще расте.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser