Преминете към основното съдържание

Вече е известно по колко часа трябва да работим, за да сме щастливи

Оттук нататък от вас зависи как ще го постигнете. Е, и от шефа ви...
istock
istock

В офис ли работите или от вкъщи? Кога започвате работа и кога приключвате? Умеете ли да поставяте здравословни граници?

Първо аз ще ви отговоря, после сте вие. Отскоро работя в офис, преди това бях фрийлансър и работех от вкъщи. След 6-годишна пауза реших да се гмурна обратно в офис средата. Започвам работа около 9 сутринта и приключвам най-често между 17 и 18, може и по-късно. Относно границите, уча се и смятам, че съм на прав път. Все пак вече не работя от вкъщи, където макар да нямах фиксирано работно време, бях общо взето постоянно на линия. А това, уверявам ви, колкото и да обичате работата си, не е здравословно.

Нека се върнем в офиса. В България стандартната работна седмица е 40 часа. Според проучване от миналата година реално отработваните от служителите на пълно работно време часове са средно 41. Сред европейските нации, които работят повече от нас, са Великобритания, Кипър и Полша. В дъното на класацията е Дания, със средно 37.8 отработени часа седмично. За сметка на това обаче в последните няколко години Дания беше начело на една друга класация – тази на най-щастливите нации в света.

Продуктивност, управление на времето, стрес...

Надникваме отвъд океана. Според проведено в Щатите проучване на „Галъп“ близо половината американци работят минимум по 50 часа на седмица, някои дори по 60. Било доказано, че след 50 часа продуктивносттта рязко намалява. Неползването на поне един цял свободен ден в седмицата също влияе негативно на продуктивността. Накратко, по-големият брой часове работа не означава по-висока продуктивност. За да имаме висока продуктивност, не трябва да работим сумарно повече от 50 часа на седмица. За да намалим стреса, трябва да преосмислим това число още.


КАК МУЗИКАТА ВЛИЯЕ НА ПРОДУКТИВНОСТТА


Лора Вандъркам, експерт по управление на времето (time management), провежда проучване, за да определи как броят на часовете, в които сме заети с работа, влияе върху това с колко време си мислим, че разполагаме. На всички ни е познато онова неприятно усещане, че няма да успеем с всички задачи и ангажименти (в професионален и в личен план) поради липса на достатъчно време. Поне за мен това е едно от нещата, които ми носят най-много стрес.

В проучването на Вандъркам са взели участие 900 души. Тези, които са мислели, че нямат никакво време, поради което са се чувствали под натиск, са били тези, които работят по 8.6 часа на ден. Тези, които са мислели, че имат достатъчно много време, са били работещите по 7.6 часа. Както виждаме, разликата е точно 1 час. Оказва се обаче, че този час е от изключително голямо значение. Накратко, за да не ни тормози непрекъснато усещането, че нямаме време, за да не сме под постоянно напрежение и стрес, общо за седмицата трябва да работим около 38 часа. Не много далеч до Дания, нали? Подобно е положението, между другото, и в останалите скандинавски страни.

Дан Бютнер, експерт по щастието (как звучи само, нали?), отива дори по-далеч. Анализирал е данните на 20 млн. души от целия свят, използвайки Gallup-Sharecare Well-Being Index, и е провел обширни изследвания на най-щастливите страни в света. Неговият съвет е да работим по 30-35 часа на седмица, което означава по 6-7 часа дневно при 5-дневна работна седмица.

И все пак, по колко часа трябва да работим?

Вземайки предвид горните данни и показатели, специалистите стигат до извода, че за да е щастлив човек, той трябва да работи малко под 40 часа. Препоръчителният точен брой е 38, защото резултатите на Бютнер отиват вече в полето на почасовата заетост.

Оттук нататък от вас зависи как ще го постигнете. Е, и от шефа ви...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser