Преминете към основното съдържание

Veganuary е месецът на веганството

Защо хората все по-често се отказват от месото и не само?
Ан Хатауей, Брад Пит и Гуинет Полтров са сред известните вегетарианци
Ан Хатауей, Брад Пит и Гуинет Полтров са сред известните вегетарианци © Getty

Всяка година сред звездите се появяват нови имена на такива, които са поели по пътя на вегетарианството. Ето защо не трябва да ни учудва, че вече трета поредна година много известни личности от шоубизнеса и не само взимат участие в акцията под името Veganuary. Името и обединява думите вегетарианство и януари – тази симбиоза подсказва, че януари е месецът, в който официално много хора се отказват от консумацията на месо. През 2014-та за първи път около 3000 човека организирано обявиха, че в продължение на един месец няма да консумират месо, а през 2015-та това число нараства на 50 хиляди участника, при това почти половината са обявили, че завинаги са останали вегетарианци.

Разбира се за отказа на много хора от продукти като месо, яйца и млечни влияе и избора на медийните личности. Например Брад Пит и Гуинет Полтроу отдавна са вегетарианци, а през миналата година към тях се присъединиха Бил Клинтън и Ан Хатауей. Тази година в акцията Veganuary участие ще вземе и звездата от „Имението Даунтън“ Питър Игън, дизайнерката Вивиън Уестууд и други звезди.

© Getty, Вивиан Уестууд

„В основата на Veganuary продължава да стои грижата за животните и за опазването на околната среда. Както и здравето на хората“ - завява Клио Грейди, маркетинг директора на Veganuary. Много лекари и диетолози подлагат на съмнение ползите от вегетарианството, но голяма част от присъединилите се го правят и заради детокс ефекта. Растителната храна съдържа много фибри, което стимулира работата на стомашно-чревния тракт и усилва метаболизма и по този начин по-лесно се изхвърлят токсините от организма. 

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser