Преминете към основното съдържание

ВЕЛИКА!

Три пъти „HAZZAH“ за втория сезон на сатиричния сериал

Ако трябваше да пием всеки път, когато някой в сериала възкликне „Huzzah!“, то нямаше да може да минем към следващите епизоди от поредицата. Комедията за младата Екатерина Втора ни запознава с наивната млада императрица, която се сблъсква с циничния свят на нарцистичния Петър III. Нa Екатерина не й отнема много време, за да осъзнае, че единственото спасение за този двор и изобщо за Русия е да направи преврат и да поеме управлението на империята в свои ръце. Вече имаме и първият трейлър за втория сезон на драматичния сериал.

Сериалът, създаден от Тони Макнамара, ни дава телевизионната версия на „Фаворитката“ – забавна със своя ободряващ коктейл от феминизъм и подигравки за митовете за аристокрацията и изобщо Русия. Историческата достоверност е толкова далече от реалността, че няма как да се сърдим и за английското „Huzzah!“ вместо руското „Ура!“. Разбира се, Петър III не е син на Петър Велики, руският двор никога не е бил толкова расово разнообразен, а самата Екатерина не организира завземането на властта две години, а два месеца. Режисьорите и сценаристите на поредицата не престават да удивляват с екстравагантността на своята фантазия. От трейлъра става ясно, че героинята на Ел Фанинг е бременна! Но тя изобщо няма да спира с опитите си да убие съпруга си, нито пък ще остави партита и алкохола – всички тези неща остават на мястото си в този странен свят на екранната Руска империя. Нещата ще се превърнат в състезание за странната и забавна двойка. В трейлъра за втория сезон виждаме, че авторите продължават да се „подиграват“ на необикновената природа на жителите в императорския дворец. В някои сцени виждаме как Петър „ловува“ своите поданици по коридорите на двореца, а по време на партито по случай раждането на Екатерина, гостите ядат сладкиши от чиния сложена на корема й.


Нови герои също ще се появяват във втория сезон. Още през май 2021 г. стана известно, че актрисата Джилиан Андерсън (която за кратко се появява в трейлъра) е поканена да играе ролята на майката на Екатерина Велика - Йоана, очарователна светска личност от Германия. Тя идва на помощ на дъщеря си в борбата за желания трон. И, докато чакаме завръщането на антиисторическият сериал, нека да си припомним зашеметяващите костюми от първия сезон.

ПАСТЕЛЕНИ ТОНОВЕ, ПЕРЛЕНИ ОГЪРЛИЦИ И КОЖЕНИ ПАНТАЛОНИ

За костюмите от пъврия сезон – също недостоверни, но пък впечатляващи, е отговорна британката Ема Фрайер. Романтичната героинята на Ел Фанинг има също толкова простодушен гардероб – семпли рокли в ментови цветове и кукленски нощници. Стилът на императрицата се променя през цялата история – колкото по-решителна става тя, толкова и по-величествени са дрехите ѝ. Изземването на властта, например, Екатерина планира в тюркоазен кафтан и златни рокли. В деня на преврата тя е облечена в зашеметяваща и запомняща се цикламена рокля.

Разбира се, в деня на преврата истинската Екатерина не е била в розова рокля, а в униформата на императорската гвардия. Кралицата като политически стратег не е мислила само за удобството си, но е взела предвид и психологическия ефект на военна униформа като силово облекло, което е по-убеждаващо от официалните костюми или рокли. Униформата плаши и демонстрира власт и решителност.


В началото Фрайер се хвърля в историческо изследване на Имперска Русия от библиотеки, музеи и книги с оригинални картини, за да създаде автентични силуети от периода и корсетни бални рокли. След това се наслаждава на творческата свобода, предоставена от Макнамара и съизпълнителният продуцент Мариан Макгоуън. Така тя включва модерни материи и съвременни модни влияния.

Визиите на императрицата в поредицата почти винаги контрастират с палитрата носена от придворните дами. Ако на гала вечеря придворните дами са облечени в ярки костюми, то тогава Екатерина е пременена в нежна прасковена рокля. Така дизайнерът на костюмите иска да посочи колко императрицата е различна от другите – тя е чужда на техния свят. Изключение прави сцената, в която главната героиня танцува с придворните дами, напразно надяваща се да намери общ език с тях.

MASCULINE / FEMININE

От лондонския музей Victoria & Albert помагат много на Ема Фрайер. В нейния муудборд са включени творби на Christian Dior, Alexander McQueen и Versace. Тя търси подходящи платове във Великобритания и Франция, а бижута са изработени в Италия.

Петър III във „Велика“ е изобразен като див глупак. Докато разработва гардероба за Никълъс Холт, Фрайер се вдъхновява от стила на Versace. Именно затова императорът носи животински щампи, кожени палта и панталони, а в моменти на безпокойство не сваля перленото колие на майка си. В една от сцените героят на Никълъс Холт дори си слага пола и получава комплимент от Императрицата. Вероятно създателите на сериала искат да ни напомнят за забавните вечери, които Екатерина Втора е организирала. По време на тези партита придворните мъже са принудени да облекат женски дрехи. През 1790 г. императрицата дори организира истински бал, а гостите разбрат чак на място, че жените трябва да се преоблекат в мъжки костюми и обратно.

Ясно е, че от екипа на „Велика“ не са имали като основна цел да повторят гардероба на Императрицата и придворните. Въпреки това, някои техни решения са успешно съвпадение. Например гардеробът на Лео Вронски, любовникът на Екатерина, е подбран според палитрата на роклите на императрицата. Тук само можем да гадаем дали създателите на поредицата са знаели, че през 1782-ра година по нареждане на Екатерина Велика дамите от двора носят рокли, в същия цвят на униформата на съпрузите им.

В гардероба на интелигентната, ерудирана и все по-уверена Екатерина са внесени и елементи, заимствани от мъжкия стил. Фрайър превежда самоуверената и безпроблемна чувствителност на Екатерина чрез блуза с отворено деколте, без яка и разкроени ръкави, прибрана в обемна пола от бална рокля и захваната в кръста с бродиран колан. В последните епизоди Екатерина носи все по-смели нюанси. Този огромен плисък на цветовете е ода за това, което Екатерина може да бъде, и дава на публиката усещането за нейното истинско величие.

от брой октомври 2021 на сп. ELLE България

Още по етикети

култура , кино , сериали
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser