Преминете към основното съдържание

Великата княгиня от рода Романови, която продължава да вдъхновява бижутерите

Германската принцеса и велика руска княгиня Мария Павловна е била един от патроните на бижутерийна къща Cartier

Германската принцеса, която се превръща във великата руска княгиня, е съпруга на великия княз Владимир Александрович, който е син на руския император Александър II и брат на последния руски цар - Никoлай II. 

Мария Павловна е един от малкото членове на императорското семейство, които успяват да изнесат бижутата си от Русия след революцията.


КЕЙТ МИДЪЛТЪН Е ОТНОВО С ЛЮБИМАТА ТИАРА НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА


В началото на XX век великата княгиня Мария Павлова от Русия е най-големият клиент на Cartier. Легендата разказва, че в знак на приятелството им през 1912 г. Луи Картие проектира и ѝ подарява овален часовник, който години по-късно ще продължава да изглежда елегантен. Проницателната велика херцогиня пази скъпоценностите си на Cartier извън Русия, което позволява те да продължават да вдъхновяват безброй бъдещи дизайни.

Великата херцогиня умира през 1920 г., но наследството ѝ живее чрез скъпоценните камъни (някои от тях, включително Владимирската тиара, сега са собственост на кралица Елизабет II) и трайното ѝ влияние като един от най-големите покровители на Cartier.

Нейният овален часовник, който за съжаление не е известно къде се намира, се превърна във вдъхновение за Baignoire на Cartier от 1958 г. - стилно извит дизайн, чиято форма, вярна на името си, наподобява вана. Макар и заветният модел да е един от най-желаните за колекционерите, оригиналният Baignoire не е произвеждан от десетилетия, но тази година Cartier го преиздаде.

 


ИСТОРИЯТА НА ЕДНО БИЖУ: TIFFANY & CO. КОЛИЕТО НА ЛЕЙДИ ГАГА


„Baignoire е един от най-любимите ми дамски модели“, казва Пиер Рейнеро, международен директор на Cartier за образ, стил и наследство, пред издание на Hearst. „Интересното е, че формите са много вписани в стила на един определен период. Това виждаме често при автомобилите, когато определени модели се връщат на мода. Върнахме се към оригиналния овален дизайн на Baignoire от 50-те години - едно поколение по-късно хората преоткриват този модел.“

ИСТОРИЯ КАТО ЗА БАНДАТА НА ОУШЪН

След като получила вест за революцията, тя напуснала Петербург само с няколко „бижута за през деня и струни от перли“ и скрила истинските съкровища в тайно отделение във Владимирския дворец. Тя остава в провинцията до февруари 1920 г., ставайки последният Романов, напуснал руска земя.


ЛЮБОВНИТЕ ПИСМА НА ЦАР НИКОЛАЙ II И АЛЕКСАНДРА ФЬОДОРОВНА


Бижутата ѝ обаче се измъкват още преди тя да го направи. Според една от версиите, по време на операция, достойна за трилър, британски офицер се промъква във Владимировския дворец, облечен като работник (макар че в друга от версиите се казва, че е бил като възрастна жена) и прибира всички скрити бижута в чантите си (във версията за старицата те са били пришити в шапката). Бижутата са изнесени безопасно от Русия в Лондон, където в изгнание живее синът ѝ - великият княз Борис.

След революцията великата княгиня успява да върне и малко пари и бижута с помощта на британския дипломатически куриер Алберт Стопфорд, който през юли 1917 г. ги вади от скривалището във Владимирския дворец. За съжаление, Мария Павловна умира, преди да успее да информира членовете на семейството си за вещите, които през 1918 г. са транспортирани до Швеция покрай друга мисия, с която тя ангажира художника Ричард Берголц. 

Преди 10 години бижутата ѝ са открити в архивите на шведското външно министерство, които се намират в трезорите на министерството от 1918 г. В два големи калъфа на възглавници са открити около 60 различни кутии за цигари и ръкавели от злато, сребро и скъпоценни камъни, изработени от Фаберже и шведски майстори от семейство Булин. Скъпоценностите са прехвърлени от шведското правителство на наследниците на Мария Павловна.

След падането на монархията Мария Павловна заминава за Кисловодск, напускайки Русия със сина си на италиански кораб. От Венеция тя заминава за Франция във вилата си в Контрексевил, където умира няколко месеца по-късно.

Историята разказва, че на пристанището в Новоросийск я посреща сестрата на мъжа ѝ - последната великата руска княгиня Олга Александровна. Тя по-късно признава, че се е почувствала горда при вида на Мария Павловна, която въпреки тежкото време и опасностите била накичена с бижутата си, запазила всички знаци на отминалия разкош и слава.

Вижте още: 

МЕКСИКАНСКА АКТРИСА ВДЪХНОВЯВА CARTIER ЗА БИЖУТА С КРОКОДИЛИ

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser