Преминете към основното съдържание

Веско Ешкенази: „Изкуството е най-висша форма на човечност“

Накъде отива светът?

© Александър Богдан Томпсън

Поредица интервюта, обединени под темата „Накъде отива светът?“, подготвихме за майския брой на списание ELLE. Разговорите (онлайн и по телефона) с известни български личности от различни сфери се случиха през първите две седмици на извънредното положение у нас и тъй като с всеки следващ ден малко или много това съдържание губи от актуалността си, ги публикувахме в elle.bg в последните дни. Днес ви срещаме с виртуозния цигулар Веско Ешкенази. Нямаме търпение и се надяваме да можем да празнуваме заедно съвсем скоро (по-долу споделяме с вас информация за турнето). Стискаме палци и му благодарим за музиката, отдадеността и красивите послания.

Какво прави Веско Ешкенази по време на извънредното положение? Какво най-много Ви липсва?

В момента човечеството преминава през изключително труден период, в който нищо вече не е и няма да бъде същото. Вакуумът, който се създаде изведнъж в нашето всекидневие, бе огромен. Опитвам се да осъзная именно това и да успея да се приспособя към създалата се ситуация, без да губя надежда и с ясното убеждение, че един ден животът ще продължи нататък и нещата ще се нормализират. Най-много ми липсва това, че в този момент не мога да изпълнявам призванието си – да музицирам и да съм пред моята публика.

В тези времена, ако човек може да се дистанцира някак, започва да разсъждава за паниката, страха, тревогата (не само да ги преживява)... Какви са Вашите наблюдения и как Вие се справяте?

Музиката, писана столетия назад във времето, за мен е островът, на който аз освобождавам съзнанието си

Трябва да вярваме, че сме силни и ще се справим. Човекът ще излезе по-силен от тази битка и ще надгради още едно ниво в еволюционния си процес от милиони години. Освен вярата в това, че всичко ще се нормализира, ни трябва и нещо, с което да държим съзнанието си будно и да не изпадаме в разсъждения и страхове от лошото. Музиката, писана столетия назад във времето, за мен е островът, на който аз освобождавам съзнанието си и разбирам, че през каквито и трудности да е минавало човечеството, винаги животът е продължавал. Красотата, оставена от хората, също.

Културните събития бяха отменени, включително и Вашият голям юбилеен концерт – отложен е за 4 юни. Но пък артистите намериха начин да не прекъсват връзката с почитателите си – чрез онлайн събития, стрийминги, видеа... На практика получаваме култура, докато си седим на дивана в хола. Любовта, човечността, съпричастността и изкуството ли са това, благодарение на което ще съхраним себе си?

През каквито и трудности да е минавало човечеството, винаги животът е продължавал

За мен връзката с моята публика е толкова важна, колкото и самото изкуство, което създавам. Тя е много лична. Всеки един от тези 3800 души, които пожелаха да дойдат на моя юбилеен концерт в НДК, съм поканил така, както каня приятели на мой рожден ден. Датата е преместена за 4 юни, но празникът ще е същият, а и мисля, че тогава ще празнуваме не само моя юбилей, но и тържеството на човешкия дух! На 17 март, когато трябваше да е концертът, подарих на публиката си посредством стрийминг последния концерт, който направих в София с „Четирите годишни времена“ на Вивалди и Пиацола. Отзивите бяха изключителни, което ме накара да вярвам, че съм подарил на всички нещо, от което са имали нужда в този момент. Това ме направи много щастлив и въпреки че не бях на сцената, аз се усмихвах. Въпреки разстоянието, всички ние бяхме заедно, усещахме, че всичко това има смисъл. Изкуството е най-висша форма на човечност.

Променя ли се музиката в условия на пандемия? Като възприятие, въздействие, търсения, послания…

Това тепърва ни предстои да разберем. Музиката със сигурност ще ни сближи още повече и ще ни направи още по-силни.

Как според Вас ще изглежда светът, когато всичко мине? Или по-скоро как ще звучи?

Най-вероятно ще звучи като прочутата 9-а симфония на Бетовен и Шилеровата Ода на радостта!

© Костадин Кръстев-Коко

На 4 юни виртуозният цигулар Веско Ешкенази ще отбележи 50-годишнината си в Зала 1 на НДК, билетите са вече разпродадени. Юбилейният проект ще представи за първи път разказ за Музите на цигуларя в една вдъхновяваща симбиоза между музика, поезия и театър. Актрисата, която ще се превъплъти в ролята на разказвач на живота на Веско в стихове, е Койна Русева.

Мартин Пантелеев – братът на Веско Ешкенази, ще дирижира Плевенската филхармония, а специални гости на празника ще бъдат музикантите Людмил Ангелов, Дани Милев, Люси Дяковска и Адриана Николова-Печенката. Гост музикант е руският баянист Рудик Якин.

Заедно с произведенията на Сарасате, Вивалди, Менделсон, Чайковски, Панчо Владигеров, публиката ще се наслади и на виртуозните пиеси, оркестрирани специално за този концерт от Георги Милтиядов и Румен Бояджиев-син. „Рапсодия в синьо“, „Pour Una Cabeza“, „Monti Csardas“, „Лунната соната“, „Adagio“ и др.

Голямата изненада ще бъде вече готовата творба за цигулка и оркестър „Баща и син“, написана специално за маестрото като подарък от неговия син – Артур Пантелеев.

Турнето продължава до есента

Веско Ешкенази ще продължи юбилейните си срещи си българската публика и заедно с Плевенската филхармония и с концертно турне, което ще гостува във Хасково (29 май), Русе (1 юни), Асеновград (5 юни) и на откритите морски летни сцени в Бургас (3 юли) и Варна (4 юли). През есента турнето продължава в Плевен (8 октомври), Добрич (9 октомври), Пловдив (13 октомври) и Стара Загора (15 октомври), Велико Търново (08 декември), Шумен (09 декември), Ямбол (14 декември).

„Ще празнувам тази любов... Към вас, към музиката, към моето семейство и моите музи!

Концертът „Веско Ешкенази на 50“ се организира с изключителната подкрепа на Столична община, която през 2019 г. удостои музиканта с най-високото си отличие – „Почетен гражданин на София“ за високите му заслуги за града. Партньор на проекта е и НДК.

Билетите за турнето на юбилейния концерт на Веско Ешкенази са в продажба в търговската мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser