Преминете към основното съдържание

Вижте част от уникалните фотографии на Ранкин, включени в книгата му Unfashionable

Той отбелязва своя 30-годишен творчески юбилей с колекционерска книга
© RANKIN PHOTOGRAPHY LTD.

Ранкин е един от онези фотографи, чийто характерен стил няма как да остане неразпознат. В паспорта му пише, че е на 52 г., но в биографията му стои числото 30. Точно толкова са годините, които той отдава на страстта си – модната фотография, и се превръща в един от най-влиятелните творци днес. Него лесно можем да наречем с модерната дума „инфлуенсър“, без да се притесняваме, че това ще звучи повърхностно.

Защото само един истински инфлуенсър може да се похвали с 30 години на върха и с огромно влияние върху естетиката и поп културата на нашето време. Виждаме го в стотиците му модни фотосесии, в графичния дизайн и музикалните клипове на звезди като Рита Ора и Майли Сайръс, които е реализирал.

© RANKIN PHOTOGRAPHY LTD., Ранкин е един от модните фотографи с най-голямо влияние в бранша

За да отпразнува този впечатляващ юбилей, Ранкин решава да събере в едно луксозно ретроспективно издание най-доброто от своето творчество. Той нарича книгата си Unfashinable, в което откриваме характерното за Ранкин намигване към съвременната поп култура, а и към собствената му кариера. Фотографиите в това луксозно издание са селектирани лично от него и са подредени в обратен хронологичен ред, като се започне от последните му снимки за собственото му модно списание Hunger и иновативната му дигитална платформа Hunger TV, мине се през годините на сътрудничество с издателя Джеферсън Хак в модните библии на 90-те Dazed & Confused и AnOther Magazine и се стигне до провокативните му портрети от 80-те, част от които са заснети с Polaroid. В Unfashionable участват и част от хората, с които той е работил през годините, като Джеферсън Хак, Кейт Мос, стилистката Кейти Гранд и гримьора Андрю Галимор.


ТРЯБВА ЛИ МОДАТА ДА ПОКАЗВА САМО ИДЕАЛНИ ЛИЦА И ТЕЛА?


Специално за ELLE България и по повод юбилея и книгата Unfashionable, Ранкин намери време в натоварения си график, за да отговори на няколко наши въпроса.

Защо решихте да кръстите книгата си Unfashionable (в буквален превод от английски – не е модно)? Това е интересно противоречие...

Защото винаги съм чувствал, че греша по отношение на модата и тенденциите. Сякаш „избутвам“ работата си напред в бъдещето.

Какво видяхте за 30 години в модата?

Видях нарастващо чувство за промяна, която идва от доста време. Вече виждам равнопоставеност и повече уважение към хората от бранша. Важно е да продължим тази тенденция.

Как решихте да направите Unfashionable?

Работата ми в модата досега е лична и концептуална. Затова ми се стори идеалното време да събера всичко и да покaжа нишката, която свързва фотографиите ми през годините.

© RANKIN PHOTOGRAPHY LTD., Фотография Less Is More Make-Up от 2015 г.

Какво стои зад работата ви като вдъхновение и теми?

Занимават ме въпросите за това, какво е фалшиво в света на модата и как фотографията се използва, за да се продават някакви продукти. Също така съм обсебен от идеята за смъртта.

Имате ли любима фотография от тези, които са включени в книгата?

Обичам снимката на корицата, тъй като тя е част от една от първите ми концептуални фотосесии.

Ако можехте да върнете времето назад, бихте ли променили нещо?

Бих бил по-малко арогантен в самото начало. Бих бил по-мил с определени хора и вероятно бих работил повече по определени теми, които ме вълнуват.

Какъв съвет ще дадете на жените?

Жените не се нуждаят от съвет от мен, те са перфектни в това, което правят. Хубаво е да виждам, че отношението към тях най-после се променя.

Вижте и още от култовите фотографии за Ранкин в галерията.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser