Преминете към основното съдържание

Вижте първата самостоятелна колекция на Виржини Виар за CHANEL

Шоуто на колекцията Métiers d'Art 2019/2020 се проведе в Париж
© chanel pressroom

През последните три години Chanel провежда мастърските си шоута в различни градове - Ню Йорк, Рим, Единбург. Този път локацията беше в родния Париж. Това е и първото ревю, което творческият директор на къщата - Виржини Виар подготвя самостоятелно. 

Сценографията копира бутика на Chanel на улица „Камбон“ с известното стълбище с огледала. Малко помощ Виржини получи от София Копола, която помогна за пресъздаването на кинематографичния интериор.

„Замислихме се за оригиналните шоута, които са се провели на ул. Камбон 31, и колко страхотно е трябвало да се виждат моделите, толкова отблизо, и обстановката по огледалното стълбище на Коко, от което винаги получавам тръпки като го видя“, споделя Копола. 

Създадено в началото на 20-те години, кубисткото огледално стълбище, където Шанел е гледала ревютата си незабелязана и застанала на петото бежово стъпало, се е превърнало в една от емблемите на Къщата. Това влияе и на творческия процес на Виржини Виар и момента, в който тя започва да мисли за колекцията. „Първо мисля за стълбището: представям си момиче, което се спуска по него. Коя рокля носи? Кои обувки?“, казва за процеса си на работа Виар. 

А самата колекция Métiers d'Art се създаде благодарение на малките парижки работилници - именно за тях от 2002 г. насам е изобретен форматът Métiers d'Art.

Например, копчета се правят в студиото в Desrues от 1965 г., в Lemarie работят с пера и сложни апликации, в Lognon са плисираните платове, в Lesage са ръчно бродираните тъкани. И въпреки че всички тези ателиета си сътрудничат с много френски марки, само Chanel успява да сглоби цяла история, където всяка една работилница получава водеща роля.

CHANEL Métiers d'Art 2019/2020

Галерия

CHANEL Métiers d'Art 2019/2020

снимки: Chanel pressroom

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser