Преминете към основното съдържание

Виктория Георгиева, която работи Човек! А също и за каузата „Майки за донорство“

В деня на Съединението ELLE застава зад идеята за донорство на яйцеклетки, която през последните години донесе щастие на стотици български семейства
Виктория Георгиева
Виктория Георгиева © Личен архив

„Едно от най-големите чудеса на Бога е да дава възможност на обикновените хора да вършат необикновени неща“. Припомняйки си тези думи на Хорас Джаксън Браун, се сещам за момичетата от „Майки за донорство“. За тях едва ли ще чуете по новините, защото те са добрата новина – водят непрестанна битка, за да върнат щастието и усмивките на бездетните двойки. Те са ангели, които променят съдби. И в деня на Съединението ELLE реши да застане зад тяхната кауза – донорство на яйцеклетки, която през последните години донесе щастие на стотици български семейства.

За да разберете как, ви срещаме с Виктория Георгиева, член на УС на фондация „Майки за донорство“. На 42 години, с едно дете, с образование по педагогика и здравни грижи, с длъжност „търговски представител“ и кауза „донорство на репродуктивен материал“, тя работи Човек, както сама казва.

Виктория, в ден като днешния, когато празнуваме Съединението, се питам има ли още каузи, които могат да обединят българите?
За съжаление, все още измежду десетките каузи нито една не е намерила място у всички българи, за да ги обедини. За мен общата ни кауза е да ни има нас, българите. Да сме много и свободни.

С вашата благородна кауза – твоята и на другите момичета от „Майки за донорство“ - как ви приемат в социалните мрежи, където хейтърството е национална черта?

Социалните мрежи са за обмен на информация и „срещи” с хора. Хората в нашите страници са образовани, любознателни и съпричастни. Избягваме да излизаме от рамките на страниците ни в социалните мрежи. Каузата не се натрапва, тя се усеща и който я усеща, намира мястото си в нея.

Как решихте да създадете фондация „Майки за донорство“?

„Майки за донорството” учредихме през 2014 г., но всъщност това, което правя, е дейност още от 2010 г. Тогава го наричахме „Донорска програма” и беше към фондация „Искам бебе”. На Радина Велчева, създател на „Искам бебе”, й хрумна идеята и предложи програмата да се отдели и да стане фондация. Още се шегуваме, че е искала тактично да се отърве от нас. Вече сме на три години и вървим своя път сами, макар и трудно.

Кои сте „Майки за донорство“?

Както обичам да казвам и на шега, и наистина, шепа луди жени и мъже. Вече сме доста повече от шепа.

© Личен архив, Виктория Георгиева и Мариела Куртева от "Майки за донорство"

Кои известни личности през годините са заставали зад каузата ви и защо?
Ирина Тенчева застана до нас от самото начало и вървим заедно по този дълъг път. Мария Гроздева откликна на молбата ми за подкрепа без колебание. Ива Дойчинова прегърна идеята толкова силно, че освен своята лична подкрепа, стартирахме и кампания „Имаш ли дете?” с предаването й „Ива от сутрин до обед” и Радио ФМ+. Драгомир Симеонов и Евгени Иванов-Пушката са първата мъжка подкрепа на каузата ни. Рок група „Ахат” се присъединиха към мъжката част със страхотен жест и кампания „Предай нататък – Живот” с Наталия Симеонова. Сп. „9 месеца” и Дани Граховска са нашите ежемесечни помощници с рубриката „Донорството в първо лице”. Там ще срещнете емоционалните разкази на донори и рецепиенти. Приятели на каузата са и „Дарик радио“, които винаги откликват на апелите ни. И още много, които няма как да изброя, но на всички благодарим от сърце. С бебетата, които се раждат. От Столична община срещнахме подкрепа и вече година и половина работи програма „Ин витро”, която е единствена по рода си в България. Програмата финансира двойки, които се нуждаят от донорски яйцеклетки, за да имат дете.
Вече са родени 7 бебета по програмата.
Десетки известни личности, журналисти и приятели идват на събитията ни, а повечето от тях са потребители и на благотворителния ни базар.

Защо го правят? Защото са човечни, защото притежават състрадателност.

© Личен архив, Олимпийският ни шампион Мария Гроздева подкрепя "Майки за донорство"

Тъй като трудът ви за фондацията е про боно, какво работите – ти и останалите момичета от „Майки за донорство“?
Работя човек – всичко, както се среща често в малките български фирми. В предишната ми работа не можаха да изтърпят честите ми закъснения, свързани с каузата, но вече съм на място, където е важно да си свърша работата. Без значение как и по кое време. Мариела Куртева има своя фирма. Валя Попова е счетоводител. Координаторите работят в частния или държавния сектор. Момичета в Англия си имат свой бизнес. Всяка един от нас съчетава семейството си с възможностите, които има като време за да помага на каузата.

А как финансирате „Майки за донорство“?

Финансирането на фондацията разделяме на две, според даренията. За двойките, на които помагаме, и за разходите, които имаме. Само дарения, които са предоставени за разходи, се ползват за брошури, организиране на събития и подобни. Бихме искали да имаме дарения и за повече кампании, но на този етап събираме повече за ин витро. Благотворителните базари във фейсбук и по време на събития са само и единствено за двойките, на които помагаме.
Семействата, които се нуждаят от помощ, ни пишат писма със своите истории. Публикуваме историята на страницата и сайта ни и започваме набирането на средства с дарени стоки от производители или търговци. Продаваме ги и когато съберем 5000 лева за семейството, спираме. Превеждаме сумата на болницата, където са пациенти и започваме да събираме за ново семейство. Изрично условие за финансиране е двойката медицински да се нуждаят от донор, за да имат дете. Тези двойки не се финансират от държавата. Друго условие е семейството да излезе с лицето си (снимка) и историята си. Всички участници виждат и знаят за кого се събират средствата. Могат да се запознаят с тях и на наши събития. Периодично даваме отчет какво се случва със семейството при стартиране на ин витро процедурата. Следим всяка двойка до раждането на мечнаното дете. Някои фирми и физически лица не си купуват нищо, а даряват директно на банковата ни сметка за двойката. Финансирали сме 27 двойки, родени са 6 бебета, на път са още три. Всички двойки, които имат ембриони, им предстои ин витро. Тези, които нямат, очакват своя донор.

Защо донорството на яйцеклетки стана твоя лична кауза? Има ли конкретен случай, който те накара да се захванеш с тази кауза?

Самата аз имам репродуктивен проблем. Дълги години се борих, имах тежка бременност и не един опит да имам поне още едно дете. През годините се сблъсках с липсата на информираност и много болка. Не искам това да продължава. Семействата не трябва да лутат, да грешат и да губят ценно време. Майка съм и искам да знам, че, ако моето дете има нужда от помощ и информация, то ще я получи.

Помниш ли първото бебе, родено, чрез донорство на яйцеклетка, благодарение на фондацията ви? Какво изпита тогава?

О, да помня всички дечица. Неописуемо е! И за първото, и за всяко бебе.

© Личен архив, Малка част от бебчетата, родени, благодарение на "Майки за донорство"

Колко бебета са дошли на бял свят, благодарение на вашите усилия оттогава?

Вече над 1000 дечица. Има и над 100 жени, които очакват своите рожби.

Ти самата била ли си донор на яйцеклетки?

Не. Донор на яйцеклетки не съм била.

Колко жени годишно даряват яйцеклетки?

От 2014 г. до днес щастието да съм с донор съм преживяла 3340 пъти.

Предполагам, че това не е достатъчно. Колко двойки чакат донорски яйцеклетки?

Над 50 000 са в очакване на донор, макар за мен това да е остаряло число. Срещаме много повече хора, отколкото преди години.

Има ли история на някоя от тези двойки, която теб те трогна до сълзи?

Всяка. Всяка история е уникална сама по себе си. Въпреки че всички се борят за едно – детето, на всички болката е силна. Всъщност те не са истории, а минало, което срещаме за да преобразуваме в бъдеще. Заедно.

Какво би казала на жените, които все още се колебаят дали да дарят яйцеклетки?

Да погледнат децата си в очите и тогава да вземат решение. А на жените, които се нуждаят от донор на яйцеклетки, бих казала: „Вие не срещате своя донор, но знайте, че съдбата ви „среща” с огромното й сърце. Благодарение на жената-донор, вие имате шанс за дете. Жената-донор е тази, без която и най-добрите лекари са безсилни. Тя прави вашата мечта възможна за реализиране. Като човек, който ежедневно е в тази съвкупност от лекари, машини и съдби, за мен жената-донор е вашият Ангел“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser