Преминете към основното съдържание

Виктория Петрова и нейната промяна за по-добро

Какво мотивира ТВ водещата да дари косата си, за да подкрепи инициативата ни да направим перука за жена, болна от рак?
© Никола Борисов

© Никола Борисов

Когато идеята за даряване на коса започна да кръжи в редакцията ни, Виктория Петрова беше едно от първите имена, които обсъждахме. И единственото, което ни се струваше невъзможно да въвлечем в подобна трансформация. Все пак, като тв водещ на bTV Новините, Вики има определена визия, съгласувана с новинарските канони. Не очаквахме, че веднага ще се съгласи. И то с такъв ентусиазъм! Говорихме много преди подстригването, вълнуваше се от детайлите – кой и как ще изработи перуката, за кого ще е, наистина ли няма да струва нищо на пациентката, за която го правим. Искаше да има максимален смисъл и минимален брой неизвестни по този все така рядко дискутиран проблем – красотата на онкоболните жени. Тогава ми стана ясно, че Вики не просто скъсява дължината на собствената си коса. С примера си – вдъхновен и реализиран от ELLE – тя скъсява дистанцията между тях и всички хора, които биха могли да им помогнат.

Вики, какво те провокира да се включиш в инициативата на ELLE и да дариш коса?

Наскоро гледах интервю с една жена. Не я познавах, докато не се запознах с нея. Тя започна историята си така: „Представете си един подарък, не твърде голям, добре опакован. Преди да надникнете в опаковката, ще ви кажа какви невероятни неща направи този подарък с живота ми. Събира цялото ви семейство, всички ви обсипват с любов и внимание, обаждат ви се стари приятели, които отдавна не сте чували, чувствате се ценени, срещате нови хора, обръщате внимание на нещата, за които сте си мечтали, премахвате дреболиите и виждате смисъла.“ Почти да повярвам, че най-хубавото тепърва предстои и видях в ръцете й, че държи рентгенова снимка. Снимка диагноза. Рак. Всичко в мен се преобърна, няколко пъти. Аз нямам смелост да нарека този бич подарък, но тогава си помислих, че единственото, което може да е по-силно от страха, е надеждата. Битката с тази болест не се изчерпва с липсващата коса, понеже във вените ти тече цялата Менделеева таблица. Но това дава надежда.

Казват, че косата е богатството на една жена. Доколко голямо значение има косата ти за теб? Все пак работата ти е свързана пряко с визията.

Косата расте. Аз подготвям и представям новини.

Новините не се нуждаят от букли до кръста.

Но има жени, които се нуждаят от коса, за да се почувстват както преди. А и за да разберат, че не са сами и че имат подкрепата на много хора, дори да не ги познават.

Сблъсквала ли си се досега с проблемите на онкоболните по отношение на визията?

В новините от години се повтаря една и съща новина – онкоболните без животоспасяващи лекарства. Често говорим и за профилактичните прегледи.

Коя е историята, заради която ти е засядала най-голяма буца в гърлото?

Една от последните истории, които разказахме в bTV Новините. Беше за измама при лечението на онкоболни. Сигналът дойде от близки на Ева Иванова и Татяна Василева от София. И двете преди около месец-два са заминали да се лекуват в Тайланд. За терапията, която им обещавала чудеса, двете семейства са платили по 80 хиляди долара на фирма със седалище в САЩ. Имаше интервю с майката на Ева. Плаче от душа и казва: „Седим си вкъщи и нейния гроб не го знаем къде е... имаме ли дете, нямаме ли...“ И куп други истории, разбира се, не само за болни хора. Последната – историята с падналия асансьор. И пребитите до смърт за 2 лв. възрастни хора. И останалите без нищо след наводненията.

Как и в какви каузи избираш да участваш?

Това за мен не е спорт – тази година участвам в 5 каузи, догодина в 10. Включих се във вашата инициатива, защото я разбирам така: ракът, това е битка, в която участваш по неволя, хвърлят те на арената и ако спечелиш, печелиш живот, най-истинското нещо, за което сме призвани да се борим. Аз не искам да стоя в публиката и да свивам рамене. С една подобна инициатива можем да обърнем внимание на това, че освен от животоспасяващи лекарства, заболелите имат нужда и от разбиране и подкрепа, точно като всички други хора.

© Никола Борисов

Ако приемем, че самата ти професия е кауза, как избираш историите, върху които работиш?

Новините са моята работа. Откриването, отразяването и представянето. И дори да не приемаме, че професията ми е моя кауза, е добре винаги когато ги подготвяме да се попитаме: „И какво от това?“ Аз поне така правя. И конкретен пример ще дам: отрязала съм си косата, и какво от това? Помогнах поне на един човек!

Разбрахме, че и твои приятелки са решили да дарят коса.

След като получих поканата от вас, споделих с приятелки. Очевидно съм била толкова убедителна и сигурна, че още на следващия ден получих две отрязани опашки. Те ми казаха, че отдавна не са се чувствали толкова доволни и щастливи просто от една скъсена коса.

Винаги ли си била с дълга коса?

Никога не съм била с много, много дълга или много къса коса. Промяната по-скоро е била – с или без бретон.

Освен за кауза, за какво друго би се разделила с толкова коса?

Не съм мислила! Тази кауза мисля, че ще е успешна и е необходима, затова се включих. А раздялата с косата е малка част от целта й. Това ще помогне не само на жените, които вече са започнали битката с рака, а и на техните близки да помислят върху проблема, да бъдат толерантни и по-отговорни към живота и здравето си.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser