Преминете към основното съдържание

Виното и неговите топ дестинации: Франция

Там, където чаша вино никога не стига
© iStock

ВИНОТО И НЕГОВИТЕ ТОП ДЕСТИНАЦИИ: ИТАЛИЯ


След Италия се насочваме към Франция. И това не е никаква изненада, като се има предвид вековната борба за винено надмощие между двете страни. Цифрите говорят в полза на Ботуша, но само си представете слънчевите лозя в Прованс или Бургундия... няма как да останете безпристрастни.

И ако лаиците смятат, че Франция e само Бордо и Бургундия (с червените вина) и Шампан (ясно с какво), ние знаем, че винените региони там всъщност са доста повече. Бялото вино се лее в Елзас, Савой и долината на река Лоара. Розето е в любимия ни Прованс, както и в областта Шампан. Още червени сортове има в Божоле, долината на река Рона и Прованс. А специални можем да открием единствено и само в региона Юра, Източна Франция.

На територията на Франция има 31 отворени за публиката винарни, както и 406 други места с възможности за дегустация на вино. Спечелени награди за винопроизводство: 28 872.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser