Преминете към основното съдържание

Виното и неговите топ дестинации: Италия

Там, където чаша вино никога не стига
Хълмовете на Тоскана
Хълмовете на Тоскана © iStock

Гмурваме се в необятния и вълнуващ свят на виното и ви водим до най-мечтаните от всички ценители дестинации. Като бонус добавяме накрая и България, защото, оказва се, тя заема амбициозното 13-о място от общо 30 – точно преди Гърция и Австралия. Започваме, разбира се, с Италия, а останалите ще ви представим в следващите седмици. 

Дори бърз поглед към Ботуша е достатъчен, за да добием представа за множеството винени региони и разнообразието от сортове. На север, в Трентино-Алто Адидже, Фриули-Венеция Джулия и Емилия-Романя, са белите и червените вина. Розето е в Абрузо, пенливото вино – в Ломбардия, Венето и Лигурия. В Тоскана бялото и червеното вино делят пространство с представители на десертното. Колкото по на юг се придвижваме, толкова по-осезаемо цветът (и вкусът) преминава от светъл, искрящ и лек към плътен, дълбок и наситен – Пулия, Калабрия, Сардиния, Сицилия. В района на град Валдобиадене се прави любимото ни просеко.


FOLLOW СТИЛНИТЕ ИТАЛИАНКИ НА INSTAGRAM


На територията на Италия има 33 отворени за публиката винарни, както и 993 други места с възможности за дегустация на вино. Спечелени награди за винопроизводство: 19 160.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser