Преминете към основното съдържание

Вирджиния Улф и перфектната вечеря

„Не можеш да мислиш добре, да обичаш добре, да спиш добре, ако не си вечерял добре“

© Getty

В книгата си „Bloomsbury Cookbook“ Линдзи Бейкър разказва за привичките на известния кръг Блумсбъри, който от началото на XX век докъм 30-те години обединява британски интелектуалци – писатели, художници, философи. Сред тях е и Вирджиния Улф. Американската поетеса Дороти Паркър дава интригуващо описание на групата: „Блумсбъри рисува в кръгове, живее в квадрати и обича в триъгълници“. А на въпроса как са се хранели, донякъде отговор дава самата Вирджиния Улф в книгите си. „Добрата вечеря е от огромно значение за добрия разговор. Не можеш да мислиш добре, да обичаш добре, да спиш добре, ако не си вечерял добре“, пише тя в „Собствена стая“. Представяме ви рецепта на едно от ястията, които вероятно са се сервирали на сбирките на кръга Блумсбъри.

Задушено говеждо с вино, зеленчуци и провансалски билки

Необходими продукти

За маринатата:
1/2 чаша зехтин
1 глава лук, нарязана на полукръгове
1 морков, нарязан на ситно
1/2 стрък целина, нарязана на ситно
4 стръка лук шалот, нарязан на по-едро
2/3 чаша червено вино
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 клончета магданоз, нарязани на ситно
зърна черен пипер на вкус
провансалски билки на вкус (мащерка, майорана, розмарин)
сол на вкус

За месото:
1.5 кг говеждо месо
200 г моркови, нарязани на кръгчета
3 скилидки чесън
провансалски билки на вкус (мащерка, майорана, розмарин)
200 г бекон
200 г черни маслини без костилки
3 домата, обелени и нарязани

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в тиган, след което добавете лука, моркова, целината и лука шалот. Задушете ги за 1-2 минути. Добавете останалите съставки за маринатата и оставете да къкри 15-20 минути. Охладете, след което прецедете маринатата. Изберете дълбок глинен съд с капак или тенджера от йенско стъкло, която е достатъчно голяма, за да побере месото. Подредете го заедно с морковите, чесъна и билките. Изсипете охладената марината, отгоре покрийте с бекона, който трябва да е нарязан на тънко. Покрийте с намазнена хартия за печене и капак. Гответе в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 2.5 часа. Махнете капака, добавете маслините и доматите и гответе още половин час. Извадете от фурната и нарежете. Сервирайте със соса, който се е образувал при готвенето.

"Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза."

Вижте повече

"Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза."

На рождения ден на Вирджиния Улф си припомняме едни от най-проницателните ѝ мисли

Хемингуей и един любовен триъгълник във време на карантина

Вижте повече

Хемингуей и един любовен триъгълник във време на карантина

Замисляли ли сте се какво би било, ако трябваше да прекарате карантината с мъжа си и ами... с любовника си под един покрив? :)))

Домашно приготвен хляб със сода

Вижте повече

Домашно приготвен хляб със сода

4 съставки, време на приготвяне 10+45 минути

Браунитата на Катрин Хепбърн

Вижте повече

Браунитата на Катрин Хепбърн

Други 4 любими рецепти на 4 велики жени ви очакват в мартенския брой на списание ELLE – Фрида Кало, Вирджиния Улф, Нина Симон и Амелия Еърхарт

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser