Преминете към основното съдържание

Високата температура при децата

Ако педиатрите направят рейтинг на най-честите причини, поради които търсим медицинска помощ за децата си, високата температура би била в първата тройка. При повечето родители това предизвиква едно желание – незабавно да свалят температурата. Но дали наистина трябва да се прави и как точно?
© iStock

Без паника

Решението дали да се сваля температурата на детето се взима в зависимост от състоянието на организма му. Много деца понасят високата температура безпроблемно, но при някои дори 37,5ºС вече е повод да не могат да станат от леглото.

Специалистите смятат, че критичната граница на високата температура е 39-39,5ºС. Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно вдига висока температура и толкова по-опасна е тя за него. При децата до 3-месечна възраст температурата трябва да се сваля, ако е стигнала 38,5ºС. Има една група деца, при които силното повишаване на температурата е противопоказно. Сред тях са децата със сърдечносъдови заболявания, с патология на нервната система – при тях повишената температура може да провокира гърчове.

Как да действате при гърчове

При висока температура те засягат 3-4% от децата. Обикновено не влияят на по-нататъшното развитие на детето и не се повтарят след навършване на 6 г. Практически в 50% от случаите гърчовете са еднократни. Ако пристъпите вече са се случвали, не оставяйте температурата на детето да се качи над 38ºС.

При случай на гърч:

  • извикайте „Спешна помощ“
  • махнете дрехите, които ограничават движенията на детето. Освободете гърдичките, за да диша по-лесно. Осигурете достъп на свеж въздух.
  • Обърнете детето настрана, поставете между зъбките му кърпа, за да предотвратите евентуално гълтане на езика. Ако не успеете да реагирате навреме и това се случи, с лъжица разтворете стиснатите зъби и издърпайте езика.
  • Дайте на детето препарат за понижаване на температурата – например във вид на свещичка, използвайте и други начини – например охлаждане на тялото с мокра кърпа.

Вълшебната таблетка

Важно е да знаете, че температурата обикновено спада от 30 до 60 минути след приема на медикамента. Ефектът се запазва 3-6 часа. Достатъчно е спадане от 0,5-1ºС, за да може детето да се почувства добре – не се борете да стигнете до 36,6, защото големите температурни колебания са значително по-вредни от повишената температура.

Важно: не комбинирайте медикаменти със сходно съдържание и действие, защото има опасност от сериозни странични ефекти и може да доведе до остра бъбречна недостатъчност.

Нормалната температура на тялото при възрастен човек средно 36,6ºС. При децата този показател може да бъде по-висок до 37,3ºС или по-нисък – 35,8ºС, и да се променя в различни часове от деня. При кърмачетата причина за висока температура може да стане самото кърмене или някакво безпокойство. Затова 37,5ºС невинаги е признак на заболяване. Важно е и къде мерите температурата – най-подходяща е подмишницата или челото (с инфрачервен термометър). Имайте предвид, че температурата в устната кухина и в правото черво е с половин до един градус по-висока. 

 

Още по етикети

здраве , деца , болести
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser