Преминете към основното съдържание

Витамините – на хапчета или като сироп: кое да изберем?

На пазара има най-разнообразни хранителни добавки, обещаващи да ни заредят с нужната ни доза витамини. Капсули, таблетки, сиропи... Има ли значение в каква форма ги приемаме?

Течни хранителни добавки

Основната причина течностите, спрейовете или разтворимите прахчета да са по-предпочитани, е усвояването. За да сте сигурни, че получавате описаните на листовката витамини, добавката трябва да се разтвори напълно в стомаха ви до 30 минути, за да се гарантира, че хранителните вещества ще стигнат до червата ви във форма, която може да се абсорбира.

Всяка компания тества това, но дори и така, независими тестове, проведени в САЩ сочат, че около 5% от таблетките не се разтварят ефикасно – и колкото по-голямо е хапчето, толкова по-вероятно е това.

Тъй като течните видове добавки са вече частично разградени, се смята, че техните съставки ще се усвоят по-пълно от организма. Това обаче е недоказана все още теория. Счита се, че стомашните киселини са достатъчно силни, за да разтворят всяка таблетка.

Проучване от 2003 г. сравнява данни за хора, използващи разтваряща се под езика хранителна добавка с витамин B12, и такива, които ползват обикновена таблетка за поглъщане със същия микроелемент. Установено е, че и двете групи имали еднакво покачване на нивата на B12 в организма си в края на изследването. При друго изследване за усвояването на витамин D спрейовете са се оказали по-ефикасни от хапчетата. В това проучване нивата на микроелемента са се увеличили два пъти повече при хората, които използвали спрей за 30 дни, в сравнение с тези, които приемали таблетки.

Плюс за хора с нарушено храносмилане

Нивата на солна киселина в стомаха намаляват с напредването на годините. Това може да означава, че течните видове добавки действат по-добре при възрастни хора.

Ако приемате лекарства, които понижават нивата на стомашната киселина, може да се окаже, че за вас е по-добре да се спрете на течна добавка.

Същото важи и ако имате проблем, при който червата ви не абсорбират достатъчно ефикасно веществата. Това може да се случи, ако имате целиакия, болест на Крон или сте преминали през бариатрична хирургия.

Таблетки

Вкуса на течните хранителни добавки се усеща доста повече от този на веществата в таблетни форми. Минералите например имат силен метален вкус. Витамините от група В са също с доста особен вкус и може да са отблъскващи за някои хора. Да не говорим, че и течните формули все още не се предлагат за много от микроелементите.

Има и още един плюс на приема на хапчета – дозата е определена и е по-трудно да се приеме повече или по-малко от нужното. Течностите и спрейовете обаче могат да бъдат трудни за измерване.

Съхраняването на таблетки е по-лесно и те са по-трайни от веществата във вид на сиропи, спрейове или прахчета за разтваряне.

Как да направим правилен избор?

Въпреки че няма твърди доказателства, че повечето от новите течни форми са по-ефикасни като средства за регулиране на нивата на витамини и минерали в организма, поне е сигурно, че те не са по-лоши в тази дейност от таблетките. Ориентирайте се според това дали понасяте вкуса на дадена добавка и дали тя предизвиква, или не, стомашни проблеми при вас. Ключовият момент при употребата на всяка добавка е да я приемате редовно, за да имате оптимални резултати.

Още по етикети

витамини , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser