Преминете към основното съдържание

Витаминозно зелено меню: 5 рецепти, които ще се погрижат за здравето ви

Галерия

Основните съставки в ястията, които ще откриете в галерията ни, са магданоз, спанак, босилек, броколи и коприва. Те са богати на витамини и минерали и точно затова са толкова необходими и полезни за здравето ни. Зелените храни са изключително важна част от здравословния начин на хранене. Има много възможности за избор и те могат лесно да бъдат включени в ежедневния ни хранителен режим.

Малките количества въглехидрати от зелените храни ни трябват, за да поддържаме организма си силен. Тези комплексни въглехидрати са сложни, съдържайки фибри, които спомагат за изхвърлянето на замърсителите и други ненужни вещества от тялото. Фибрите играят важна роля в правилното функциониране на червата.

Повечето зелени храни, като спанак и броколи, се наричат още супер храни, защото съдържат голямо количество антиоксиданти, които ни защитават от вируси. В тях ще откриете витамин А, С и Е, както и желязо и цинк. Зелените храни, особено тъмнолистните, имат и голямо количество вода, което ги прави бедни на калории. Може да ядете много от тях, без да се притеснявате за килограмите.

Копривата също е изключителна храна, съдържаща витамините А, С, В, D, K, минералите калций, калий, магнезий, желязо, силиций, сяра, хлорофил и ензими. Консумацията й помага при високо кръвно налягане, анемия, алергии, артрит, кожни заболявания. Магданозът по нищо не й отстъпва. Той се слави като средство за повишаване на апетита. Свойствата му го превръщат в безценно натурално лекарство за лечение на жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, сърдечни отоци, нарушения на менструалния цикъл и при лечение на простатит.

Босилекът също е важна съставка от витаминозното ни зелено меню. Благодарение на антибактериалните си свойства е много ефективен за сваляне на температурата. Помага при стрес, респираторни проблеми, лекува болно гърло, полезен е за сърцето, бъбреците, очите и зъбите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser