Авокадото е богато на антиоксиданти, които се грижат не само за здравето, но и за младостта ни. Затова го яжте възможно най-често, за предпочитане под формата на някоя от нашите три вкусни рецепти.
СТУДЕНА СУПА ОТ АВОКАДО С КОКОСОВО МЛЯКО
Продукти: 3 бр. авокадо ● 200 мл кокосово мляко ●сокът от 2 лайма ● 200 мл вода ● червен пипер ● сол
За гарнитура: 6 филийки хляб ● зехтин ● 12 чери доматчета ● 1 глава лук ● 6 стръка пресен кориандър ● сол ● кимион на зърна
Приготвяне: Почистете авокадото и го пасирайте заедно с кокосовото мляко, сока от лайм и водата. Посолете и поръсете с пипер на вкус и приберете в хладилника за час-два. По желание можете да поднесете и с гарнитура, за която първо почистете лука и го нарежете. Чери доматите разрежете на четвъртинки. Запечете хляба в тостер и го поръсете със зехтин. На филийките сложете лук, домати, украсете с листата от кориандър и зърна кимион и поднесете заедно със супата.
САЛАТА ОТ АВОКАДО И МАНГО
Продукти: 1 авокадо ● 800 г варени и почистени скариди ● 1 манго ● сърцевината на 1 салата радичио или друга салата по ваш избор ● 1 лук ● 20 г пресен джинджифил ● 1 с.л. сок от лайм ● 1 с.л. соев сос ● 4 стръка пресен кориандър ● 1 сушена червена чушка
Приготвяне: Изсипете соевия сос и лайма в купа за салата. Добавете настъргания на ренде джинджифил, натрошената червена чушка и скаридите и разбъркайте. Салатата измийте, подсушете и нарежете. Лукът също почистете и нарежете на кръгчета, обелете мангото и авокадото и ги нарежете на филийки. Сложете всичко това в купата и разбъркайте добре. Приберете в хладилник за около 30 мин. Преди да сервирате, разбъркайте отново и посипете с лука и листата коринадър. Скаридите можете да замените с месо от рак или парченца сварено пилешко филе.
ДЕСЕРТЕН МУС ОТ АВОКАДО
Продукти: 3 бр. авокадо ● 100 г захар ● 1 белтък ● 100 г почистен и неосолен шам фъстък ● 1 с.л. лимонов сок ● зърна черен сусам
Приготвяне: В блендер сложете шам фъстъка, добавете 75 г захар и разбийте добре. Почистете авокадото, добавете го в блендера заедно с лимоновия сок и насирайте до получаване на еднородна смес. Белтъкът разбийте на сняг, постепенно прибавяйки и останалата захар. Добавете към сместа с авокадото, разбийте добре в блендера и приберете в хладилника за около час. Преди да сервирате, посипете със зърна сусам. Можете да украсите и с люспи черен или бял шоколад.
Текст Велина Василева