
Необходими продукти
- 1 кг сладки круши;
- 300 г масло;
- 50 г мед;
- 1 ч. ч. захар;
- 4 яйца;
- 130 г царевично брашно;
- 40 г брашно;
- 1 ч. л. бакпулвер;
- кората на два лимона;
- сокът на половин лимон.
ВКУСОВЕТЕ НА ЗИМАТА: ПАСТА С ОРЕХИ
Начин на приготвяне
Крушите нарежете на големи парчета и ги поръсете със сока от лимон. В тиган разтопете 50 г от маслото, добавете меда и направете карамел. Намалете огъня и добавете крушите. Останало масло разбийте със захарта, добавете яйцата едно по едно, царевичното и обикновеното брашно и бакпулвера. Покрийте дъното на тава с хартия за печене и сложете тестото. Отгоре наредете крушите и поръсете с кората от лимоните. Печете около час.
Интересен факт е, че на вкус крушата е по-сладка от ябълката, но всъщност захарите в нея са по-малко. Тя е богата на органични киселини, ферменти, влакнини, азотни и пектинови вещества, витамини С, В, Р, РР, каротин, флаваноиди и фитонциди. В крушата има много калий, който е полезен за сърцето. Огромна е и ползата й за храносмилателната система, особено за червата.