Преминете към основното съдържание

Влюбените, които се карат, са с по-големи шансове за семейно щастие

Ако се карате, значи се обичате! Споровете могат да ви сближат много повече от мълчанието, стига да ги водите конструктивно
Клишето за скандалите и страстта не е съвсем безпочвено.
Клишето за скандалите и страстта не е съвсем безпочвено. © iStock

Този февруари не видях валентинка с послание, че партньорите, които се карат един с друг, остават един с друг. Но няколко проучвания вече го доказаха. Пък и самите двойки изглежда осъзнават силата на тази не чак толкова приятна форма на комуникация. 44% от тях смятат, че споровете поне веднъж седмично им помагат да поддържат здрави и продуктивни отношения.

Макар да се спречкват редовно за малки или по-големи различия, те са склонни да останат заедно, защото усещат, че любовта им е силна и искрена. Обяснението на психолозите е, че обратният път – избягването на конфликти, със сигурност не гарантира стабилна връзка. Мълчанието само затруднява изграждането на доверие, а липсата на караници в брачното ложе е знак, че в него нещо не е наред. „Такива двойки много по-често стигат до развод“, признава клиничният психолог Дебора Гроуди.

Бомба със закъснител

„Партньорите, които успяват да водят конструктивни спорове, са с 10 пъти по-големи шансове за щастлив съвместен живот, в сравнение с онези, които замитат препирните под килима“, твърди и Джоузеф Грени, уважаван лектор, консултант и автор на бестселъра „Ключовите разговори“.


СКАНДАЛ ПО ВРЕМЕ НА ВАКАНЦИЯ - ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА?


Много двойки вярват, че избягването на болезнени въпроси и дискусии ще им гарантира безоблачно бъдеще, но тъкмо това е най-голямата им грешка. Да чувстваш нещо, но да не казваш нищо е бомба със закъснител. Задействаме я, защото сме наясно с опасностите от това, да се спречкаш с любимия, но не сме наясно с онези, които ни грозят заради въздържането от изказване на лично мнение. „Истинската интимност не е въпрос само на любов, но и на искреност. Ключовите разговори са средството към постигането ѝ“, казва Грени.

На следващо ниво

Вместо да си затваряме очите за някои неприятни страни на половинката, той съветва, да не мълчим, а да се опитаме да изкажем ясно и възможно най-спокойно притесненията си. След което да дадем думата на отсрещната страна и да я изслушаме внимателно.

Това е знак, че всеки от двамата е готов да поеме отговорност за действията си и че има желание връзката да премине на следващо ниво. Разбира се, когато има различия в мненията, касаещи чувства, навици, ценности, е лесно да се подхлъзнем и да повишим тон. Но дори тогава един по-разгорещен спор е за предпочитане пред стискането на зъби.

Седемте признака

Защото споровете все пак са сред основните форми на комуникация. При това – най-честната. В яда си сме способни да изстреляме остри, но верни думи. Те могат да бъдат повод да обсъдим с любимия човек нещата, които са важни за нас, както и да научим неговата гледна точка или пък болезнените му места, неговите слабости, разкриващи истинската му природа.


СКАНДАЛИТЕ СА КАТО РЕАНИМИРАЩ ЕЛЕКТРОШОК ЗА ЛЮБОВТА


Неслучайно психолозите нареждат караниците сред седемте признака за здравословна и щастлива връзка. Макар и неприятни, кавгите ни предизвикват да се съсредоточим върху даден проблем и евентуално – да го разрешим, преди да е станал по-голям.

Крайната цел

Изводът? Да се караш с любимия, означава, че си загрижен. Означава обаче и да не ти пука дали в крайна сметка ще спечелиш или ще загубиш поредния спор. По-важната цел е друга – научаването на ценни неща за всеки от двамата, за да се засили усещането за интимност, доверие, свързаност.

Излиза, че клишето за скандалите и страстта не е съвсем безпочвено. Онова, което психолозите обезателно добавят към него, е съветът да водим продуктивен диалог, като заменим обидните думи, язвителните забележки и крясъците със здравословни аргументи, готовност за компромиси и големи дози разбиране. Тогава цялата болка и дискомфорт от това, да си се обърнал срещу най-близкия до теб, ще са си стрували.

Още по темата

Love is in the air...
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser