Преминете към основното съдържание

Влиянието на Дейвид Бауи в музиката е осезаемо и сега

Може да е постигнал славата си през 60-те години, но британският музкален колос успя да остане релевантен през целия си живот и дори след него

© getty

Смъртта на Дейвид Бауи в средата на десетте години на новия век беше преломен миг за културния дух на декадата. Той завинаги промени начина, по който виждаме живота и кариерата на артистите.

Бауи се завърна на сцената три години преди смъртта си. На 66-ия си рожден ден, той пусна първия си самостоятелен сингъл от 2004 г. насам, отваряйки нова глава в музикалната приказка, която артистът от години ни разказва.


Песента беше пусната без голям шум - Бауи прегърна настъпващата тенденция за пускане на нова музика почти брез предупреждение. Албумът му през март "The Next Day", бързо се превърна в един от най-успешните проекти на годината.

В предните 20 години в музиката, която Бауи пуска се чете голяма незаинтересованост и дори подигравателна нотка, но в "The Next Day" се усеща любовта му към публиката, която винаги го е боготворила.

Година по-късно от музикалната легенда получаваме още нова музика под формата на експерименталнен джаз, бързо последвано от друг нов албум - "Blackstar", издаден на рождения ден на Бауи - два дни преди смъртта му.

И докато се опитвахме да се справим с внезапната смърт на музиканта и с шокиращата новина, стана ясно, че самият „Blackstar“ е пълен с улики за неговото скорошно заминаване от този свят.

Look up here, I'm in heaven
I've got scars that can't be seen
I've got drama, can't be stolen
Everybody knows me now
You know, I'll be free
Just like that bluebird
Now ain't that just like me?

Смъртта на Боуи зададе тона на 2016 година, която започна лошо и продължи по този курс, нанасяйки емоционални щети на меломаните по цял свят.

Загубата на Бауи - един от най-обичаните артисти, преосмисли не само живота и работата му, но и начина, по който се отнасяме към музикалните икони, признанието, че имаме късмета да живеем във време, когато все още можем да присъстваме на концерти на Боб Дилън, Стиви Уондър, Пол Маккартни, The Rolling Stones и осъзнахме, че за жалост дори извънземните икони са смъртни.

18 странни мисли на ексцентричния Дейвид Бауи

Вижте повече

18 странни мисли на ексцентричния Дейвид Бауи

Тази седмица е изцяло посветена на легендарния музикат, който почина на 10 януари 2016 година – два дни след 69-ия си рожден ден.

#TBT: Да си спомним за музикалната легенда Дейвид Бауи

Вижте повече

#TBT: Да си спомним за музикалната легенда Дейвид Бауи

Минаха две години след смъртта на музикалната и модната икона. От ELLE решихме да си припомним едни от най-запомнящите се образи на звездата

15 интересни факта за Дейвид Бауи

Вижте повече

15 интересни факта за Дейвид Бауи

Имал е собствена мим трупа, а в свободното си време е бил скулптор

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser