Преминете към основното съдържание

Внимание! Кожата ни предупреждава за опасност

Симптомите, на които трябва да се обърне внимание
© iStock

Грапавини по кожата

Нарушена е бариерата за влажност на кожата, на тези места се отделя повече влага навън. Така кожата изсъхва. Такива грапави места има често по лактите, на лицето или на глезените.

Какво помага?

Натурални растителни масла (зехтин, масло от гроздови семена или от семена на свещица). Можете да си направите пилинг, например с кафе. Размесете 2 лъжици утайка от кафе с душгел, втрийте в кожата и изплакнете. После се намажете с крем.

Кога да отидем на лекар?

Ако не минават или се зачервяват - може да е начална фаза на рак на кожата.

Сърбеж на пръстите

Може да се дължи на липсата на магнезий или витамин В12, може да е безобидно нервно дразнение или проблеми в кръвоснабдяването, които бързо ще отшумят. Може обаче да се касае за т.нар. синдром на карпалния канал – притискане на нерв на китката.

Какво помага?

Разтръскайте китките, свивайте ги в юмрук и ги отпускайте многократно. Вземете таблетки с магнезий от аптеката и яжте сирене, риба и яйца заради витамин В12.

Кога да отидем на лекар?

Ако сърбежът се появява отново и отново, преди всичко нощем. Ако синдромът на карпалния канал не се лекува, се губи чувствителността на ръката, отслабва мускулатурата на палеца.

Сърбящи лунички и петна по рождение

По правило това е знак, че кожните клетки са активни. Доброкачествени лунички се появяват и до дълбока старост. Сърбежът можа да е резултат на допира с дрехите, например от сутиен.

Какво помага?

Меки дрехи! Петна, изложени на постоянно триене с дрехите (например на колана на панталоните или на стъпалата), трябва да се отстранят, за да не се изродят в злокачествени.

Кога да отидем на лекар?

Най-добре - веднага. Дерматологът ще прецени дали се касае за рак на кожата, или за предракова форма.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser