Преминете към основното съдържание

Внимание, мозъкът ви е в опасност!

Навиците ни складират в главата ни набор от автоматични реакции и отговори, като така пречи на умствените ни способности
© iStock

Стереотипите пречат на умствената ни дейност. Ако мозъкът ви не е свикнал да работи бързо в различни ситуации и с години сте го „затлачвали“ само със „светски“ клюки и безкрайни телевизионни сериали, вероятно ще му бъде много трудно или дори невъзможно да намери добро решение в критични моменти. 

Още през 40-те години на миналия век канадският психолог Доналд Хеб, наричан бащата на невропсихологията и невралните мрежи, установил, че неврони, които са активирани едновременно, рано или късно създават връзка помежду си. Ансамбълът от неврони, които „свирят“ едновременно при изпълнението на някакви задачи, след n брой повторения (в процеса на обучение, тренировки) ще могат да работят все по-сложно и мозъкът ни ще решава проблемите все по-бързо и ще прави все по-малко грешки. Кората на главния мозък расте и се удебелява в буквалния смисъл, хипокампусът, който участва активно в процесите на ученето и запаметяването, увеличава размерите си. 

ТРЕНИРАЙТЕ МОЗЪКА СИ

За да тренирате мозъка си и да го поддържате в работен цикъл, е необходимо постоянно да го удивлявате и разнообразявате. Трябва да нарушите обичайния ход на събитията, да внесете нещо ново във всичко, което изпълва всекидневието ви и което вършите автоматично, без да се замисляте. Разчупете рутината, не живейте на „автопилот“, защото само нестандартното и необичайното стимулира мозъка, изостря вниманието и подсилва паметта ви.

Ето някои лесни упражнения за съхраняване и развитие на умствените способности:

Задействайте другото мозъчно полукълбо, като смените ръката

Мийте си зъбите, закопчавайте си блузата, пишете на мобилния телефон с лявата ръка (или с дясната, ако сте леворъки).

Усвоявайте нови маршрути

Ходете на работа, независимо дали пеша, с градски транспорт или с личен автомобил, по различни маршрути, дори пътят да е по-дълъг и да ви отнема повече време. Посещавайте музеи, разглеждайте изложби, обикаляйте страната през почивните си дни, прекарвайте отпуската си всяка година на различно място, пътешествайте в чужбина.

Избавете се от рутината

По-често размествайте мебелите вкъщи или в офиса, обновявайте интериора. Всяка седмица пререждайте нещата на бюрото си, слагайте нови снимки на любимите си хора, сменяйте картинките на монитора на компютъра си или на екрана на мобилния си телефон. Пробвайте различни храни, опитвайте екзотични ястия, гответе по нови рецепти. Експериментирайте с парфюми, грим, прически, облекло.

Упражнявайте красноречието си

Дори на банални въпроси от типа „Как си?“, „Какво ново?“ се старайте да не отговаряте тривиално. Откажете се от стереотипите, избягвайте празните, нищо незначещи фрази, опитайте се да измисляте всеки път нови нестандартни и забавни отговори. Друг начин да тренирате риториката си е да запомняте и разказвате анекдоти, да измисляте шеги и да ги споделяте с приятели.

 

Още по етикети

ум , психология , мозък
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser