Преминете към основното съдържание

Внимание! Най-вредните хранителни комбинации

Кои храни не трябва да се смесват?

Много хора внимават при избора на храна, но не всеки мисли за това как храната се комбинира помежду си. Тялото е сложна система, в която се извършват редица процеси, за да се усвои една хранителна група. Поради тази причина определени комбинации нарушават добре координираната работа на храносмилането - всичко това води до проблеми стомаха. Ето кои са най-лошите комбинации от храни, които трябва да избягвате.

КАРТОФИ И МЕСО

От деца сме свикнали да хапваме месо с картофки, а за любимата бабина манджичка сънуваме и като вече големи хора. Картофите са зеленчук, което означава, че могат спокойно да се комбинира с животински протеин. В действителност това изобщо не е така. Тези две храни изискват различни храносмилателни ензими, за да се преработят. В резултат на това храната не се усвоява дълго време и се създава усещане за тежест.

АЛКОХОЛ И КАФЕ

Една от най-злополучните комбинации. Учени от Американския център за изследване на зависимостите откриха, че кофеинът маскира ефекта на алкохола. Чаша кафе след като сте пили алкохол, ще ободри организма в продължение на шест часа, но през цялото това време тялото ви ще е дехидратирано от алкохола и вместо заслужен здрав сън ще имате безсъние и ускорен пулс.

БУРГЕРИ И БИРА

Стандартната комбинация е сред най-вредните на най-вредните хранителни комбинации. Мазното месо и алкохолът удрят черния дроб: органът „се занимава“ с бирата, опитвайки се да неутрализира действието на токсините, но в този момент мазнината от бургер навлиза в тялото и се отлага. Неприятни последици - тежест и подуване на корема, последвани от киселини.

АНАНАС И КИСЕЛО МЛЯКО

Купа с кисело мляко и тропически плодове изглежда като добра идея за закуска. Но не всички привърженици на здравословната диета знаят, че комбинацията от ананас с млечни продукти сериозно вреди на организма. Този плод съдържа бромелайн, ензимен комплекс, който в комбинация с млечни продукти може да причини токсичност.

КРАСТАВИЦИ И ДОМАТИ

Класическите съставки за салата всъщност са напълно несъвместими. Краставиците са алкални по своя състав, а доматите са кисели. Докато стомахът отделя киселина за усвояване на краставиците, доматите започват да ферментират. Ето защо консумирането на любимата ви салата от краставици и домати често води до подуване на корема и други неприятни последици.

ВИНО И ДЕСЕРТ

Решили сте да се поотпуснете в края на работната седмица и да поръчате чаша вино с малка торта? За вашето тяло тази слабост няма да остане незабелязана. Виното стимулира производството на инсулин и спомага за ускоряване на усвояването на захарите, което води до увеличаване на телесните мазнини. Ако нямате сили да откажете вино, тогава е по-добре да поръчате пресни зеленчуци и свежи сирена, вместо торта.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser