Преминете към основното съдържание

Внимание: слънце! Пазете очите си

Какви очила ще ни предпазят от вредните лъчи

Всички разумни хора, които поне един път в живота си са чували за фотостареене, проблеми с пигментацията и слънчево изгаряне, предпазват кожата си от вредните ултравиолетови лъчи не само през лятото, но и през цялата година. Но обръщаме ли достатъчно внимание на очите си? В сезона на силна слънчева активност те често стават жертва на горещината, сухия въздух и цъфтежа на растенията.

Как най-добре да защитим очите си през лятото?

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ СЛЪНЦЕТО

Експертите са категорични, че ултравиолетовото лъчение е изключително опасно за очите, защото то може да доведе до макулодистрофия, а това заболяване причинява сериозни проблеми със здравето.

Друг пример за остро увреждане на очите, придружено от болка и сълзене, е слънчево изгаряне.

Експертите съветват, в слънчев ден да не гледаме водата, защото слънчевите отблясъци по нея представляват сериозна опасност за зрението ни. Същото важи и за снега в слънчев зимен ден.

UV- ЗАЩИТА

Носенето на очила е задължително, но трябва да сме внимателни при избора им. От медицинска гледна точка те трябва да имат UV защита, която може да е различна при различните очила и нивото на този показател не зависи от степента на затъмняване на стъклото.

За лятната си ваканция на море е добре да изберете модел със степен на защита 400 нанометра, което означава, че те филтрират 99-100% от ултравиолетовите лъчи. За града ще е напълно достатъчно да изберете модел със защита 380 нанометъра.

АЛЕРГИИ

По време на алергична реакция пациентите могат да почувстват повишено сълзене, зачервяване на лигавиците на очите, подуване на клепачите, сърбеж, обриви по кожата около очите или дискомфорт. Причината за обострянето може да бъде цветен прашец, козметика, животински косми, химикали - същите причини, както при алергии, проявяващи се в дихателните пътища чрез кашлица и кихане.

При проява на изброените симптоми трябва незабавно да се свържете със специалист и да не се самолекувате. Дори ако на теория знаете името на необходимото лекарство, не е сигурно, че то ще ви помогне, тъй като вие не можете сами да направите дозировката и да предвидите реакцията му към взаимодействие с други лекарства. В допълнение, подобни симптоми са придружени от друго сериозно заболяване - инфекциозен конюнктивит, което изисква напълно различно лечение.

СУХОТА В ОЧИТЕ

Днес пациентите често имат заболяване, наречено „синдром на сухото око“, характеризиращо се с недостатъчна секреция на слъзна течност за овлажняване на повърхността на очната ябълка. През лятото пациентите често изпитват обостряне на това заболяване, което причинява много неудобства и дискомфорт. Особено когато използвате климатик в кола / стая, който изсушава много въздуха. От името става ясно, че симптомите на заболяването са сухи очи, парене, зачервяване и дразнене.

Ако срещнете този проблем, купете от аптеката капки за очи, които са специално създадени за овлажняване на лигавицата на окото – те ще премахнат усещането за сухота и напрежение от очите. Също така е важно да се избягва сух въздух в стаята, затова проветрете помещението и се погрижете за доброто овлажняване на въздуха.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser