Преминете към основното съдържание

Време е да си направим френски макарони

Издигаме кулинарните си умения до нови висоти

© iStock

Необходими продукти

За макароните:
90 г яйчен белтък (около 3 бр.)
30 г захар
200 г пудра захар
110 г бадеми
2 с.л. цветна захар* за поръсване

За пълнежа:

1/2 чаша (100 г) захар
2 големи яйчени белтъка
170 г несолено масло, на стайна температура
1 с.л. цветна захар* + 1 с.л. вода
1 шушулка ванилия

*Цветната захар можете да приготвите, като напълните в бурканче захар, но не догоре, и добавите няколко капки сладкарска боя в избрания от вас цвят или такъв, с какъвто разполагате в момента. Разклатете добре, докато захарта се оцвети. Ако искате не само поръската и пълнежът да са цветни, можете да добавите сладкарска боя и в сместа за самите макарони. Ако не разполагате със сладкарска боя, но пък използвате само кафява захар, макароните ви ще имат приятен натурално бежов цвят, което също е хубаво. Вдъхновете се, експериментирайте и се забавлявайте.

© iStock

Начин на приготвяне

На макароните:

На предходния ден (24 часа по-рано) отделете белтъците от жълтъците на 3 яйца и съхранявайте белтъците на стайна температура в покрит съд. Разбийте с миксер белтъците до пяна, постепенно добавете захарта, докато получите лъскава смес. Не бъркайте твърде дълго, за да не стане сместа суха. Сложете бадемите и пудрата захар в блендер и включете на по-висока степен, ядките трябва да се смелят фино. Добавете ги към белтъците, разбийте с миксера още малко, за да излезе част от въздуха, след това внимателно бъркайте сместа, докато започне да се излива бавно подобно на лава. В началото включвайте миксера на бързи пулсации, за да разбиете сместа, след това забавете. Целият процес не трябва да е повече от 50 удара. Тествайте малко количество в чиния: ако върховете се изравнят сами, сте готови. Ако има малък връх, включете за още няколко оборота. Напълнете сладкарски плик, снабден с обикновен накрайник. Направете приблизително еднакви по размер кръгове върху хартия за печене, като оставите разстояние помежду им. Поръсете с едрата цветна захар. Загрейте фурната до 140 градуса. Оставете макароните да престоят от 30 минути до час, за да се втвърдят малко на повърхността, и след това ги печете 15-20 минути, в зависимост от размера им. Оставете ги да изстинат. Ако имате проблем с разлепянето от хартията, навлажнете с няколко капки вода под нея, докато листът е още топъл, и макароните ще се отделят по-лесно. Това трябва да стане бързо, за да не се навлажнят прекалено.

© iStock

На пълнежа за слепване:

Поставете захарта и яйчените белтъци в голяма термоустойчива купа върху тенджера с вряща вода и разбивайте постоянно, като държите сместа на котлона, докато се сгорещи, за около 3 минути. Захарта трябва да се разтвори и сместа да изглежда като лек крем. Изсипете в друга купа и разбийте с миксер на средна скорост, докато изстине и стане гъста лъскава смес, за около 5 минути. Добавете маслото на порции, разбийте до гладкост. Когато цялото масло е вече вътре, включете на средно висока степен за 6-10 минути, докато сместа стане гъста и много гладка. Разделете я на две части. В едната сложете цветната захар, в другата – вътрешността със семчиците от ваниловата шушулка. В центъра на една половинка (макаронена черупка) сложете 1 с.л. от тази смес и слепете с другата половинка. Повторете с останалите. Вече си имате френски макарони!

© iStock
Френските бистра, където великите писатели са пиели кафето си

Вижте повече

Френските бистра, където великите писатели са пиели кафето си

Любими на най-известните бохеми на своето време

Тайната на французойките, италианките и японките за хубава фигура

Вижте повече

Тайната на французойките, италианките и японките за хубава фигура

Плюс още хитрини за стройна фигура от цял свят

Френски шоколадов мус – рецептата на Джулия Чайлд

Вижте повече

Френски шоколадов мус – рецептата на Джулия Чайлд

Този десерт ви пренася в Париж на мига

messages.loading
Горе
ELLEworld twitter-logo-silhouette pinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser