Преминете към основното съдържание

Време за приключения

Станете от дивана и излезте навън! Лято е! Бънджи, каяк и спиращи дъха туристически пътеки ще накарат кръвта ви да бушува от адреналин
С джет лодката ще преминете през каньона Шотоувър
С джет лодката ще преминете през каньона Шотоувър © iStock

Тръпка в Куинстаун

Ако според вас перфектната ваканция включва мощен прилив на адреналин в кръвта, то екстремният Куинстаун в Нова Зеландия е вашето място за „почивка“.

Всяка година алпийският град посреща повече от 2 милиона туристи, търсещи адреналин. Обграден от планините и езерата на един от двата главни острови на Нова Зеландия – Южен остров, Куинстаун изглежда доста по-голям, отколкото в действителност е.

© iStock, За ден може да се възползвате от кобиниран екстремен пакет, който включва  летене с хеликоптер, каране на джет, рафтинг, а кулминацията е скок с бънджи от високия 134 метра мост над река Невис

Населението от 12 500 души се увеличава значително през летния и зимния сезон, когато туристи от цял свят идват в търсене на приключения.

Най-популярен, а и най-силно удовлетворящ желанието за екстремен спорт, е пакетът „Невероятната четворка“, който се предлага на сайта everythingqueenstown.com и струва около 450 евро.

За един ден получавате всичко – летене с хеликоптер, каране на джет, рафтинг, а кулминацията е скок с бънджи от високия 134 метра мост над река Невис. На следващия ден пък можете да летите с парапланер или да се разходите из града. Ако огладнеете, отбийте се във Fergburger (fergburger.com). Ще познаете мястото по опашката от хора пред него, но можем да ви гарантираме, че чакането си струва – ресторантът предлага най-добрите бургери в страната.

В търсене на истинския Лаос

© iStock, Град Луанпрабан в Лаос е противоречив микс от будистко спокойствие и туристически шум

Град Луанпрабан в Лаос е противоречив микс от будистко спокойствие и туристически шум – древните храмове и манастири са само на няколко улици разстояние от модерните заведения.

Едно от първите неща, които можете да направите, е да се изкачите на хълма Чомси, откъдето се открива прекрасна гледка към града и река Меконг.

Вечерта пък се разходете из пазара, където ще останете очаровани от добрите маниери на продавачите – нещо доста нетипично за района.

Рано на следващата сутрин вземете транспорт до водопадите Куанг Си, които се отличават с тюркоазените си нюанси. За да стигнете до върха, ще ви трябва повече усилие, но то определено си заслужава – ще можете да се насладите на 60-метровия водопад отблизо.

Ако това не ви е достатъчно, потърсете пътеката, която води до малка ферма, откъдето можете да погледнете и от другата страна на хълма.

След това отидете до Ванг Виенг – град, който се намира между столицата Виентян и Луанпрабан.

Можете да стигнете до там с автобус, но по-авантюристичният вариант е с каяк по река Нам Лик.

Ако имате късмет, гидовете може да ви опекат току-що хваната риба с билки, набрани около речното корито. След 3 часа по реката ще стигнете до село, където ще ви чака багажът ви и автобус, който да ви отведе до центъра на Виентян. Незабравимо!

На разходка в Майорка

© iStock, Кози пътечки, широки равнини и потоци, над сухи каменни стени и през горски масиви – панорамата над водохранилището Кубер е трудно да бъде описана.

Най-големият испански остров освен уникална природа има и страхотни исторически места, защитени от ЮНЕСКО.

Форналукс е едно от най-красивите каменни селища в Майрока – с калдъръмени улички и малко, но гостоприемни градски площади създадени с единствената цел да се насладите на вечерната чаша вино.

Долината на Сиера Де Трамунтана е любимо място на туристи от цял свят, които идват специално, за да се насладят на красивите планински гледки.

C'an Reus (canreushotel.com) е очарователна къща за гости, където можете да си почивате на антични мебели, докато се наслаждавате на прекрасната панорама от прозореца. След това можете да поемете по някой от тези вдъхновяващи маршрути с различна трудност.

Степен на трудност: *

Водохранилището Кубер – Биниараикс – Сойер – Форналукс

Кози пътечки, широки равнини и потоци, над сухи каменни стени и през горски масиви – панорамата над водохранилището Кубер е трудно да бъде описана.

Ждрелото на Биниараикс пък води до каменни пътечки в долината, където ви очаква античното селце Биниараикс със своите стари къщи и тесни еднолентови пътища.

В Сойер гледката се променя – открити трамваи, кафенета и шикозни бутици. До Форналукс можете да стигнете само за половин час по прекрасни слънчеви пътеки.

Извън Сойер ви очакват полета от портокалови и лимонени овощни градини. Ками де Катейо е пътеката, която ще ви отведе до красивия град Финка Сон Мико. Там изпийте един фреш от портокал и хапнете домашно направена торта, за да имате сили да преминете през прекрасните борови и маслинени дръвчета до бреговете на Дея.

В Мирадор ви очакват пътечки през речни корита и борови горички и малки заливчета, които се обхождат за около час. Тук има доста стръмни места, през които се преминава по-трудно, но гледката от върха си заслужава – морска шир и корморани, които ловят риба.

Ако това не ви стига, ето няколко сайта, които предлагат екстремни преживявания:

southernseadventures.com – специално за авантюристи мореплаватели – къде и как да карате каяк, лодки и яхти.

www.coasteering-wales.co.uk – на сайта ще можете да запазите своята екстремна ваканция, включваща плуване, катерене и проучване на бреговата линия на Уелс.

www.rimofafrica.org – ако обожавате екстремните преходи и разказите за оцеляване, оставете се на доброволците от Rim of Africa да ви потопят в техния свят.

epicmorocco.co.uk - от Epic Marocco ще ви организират ваканция по мярка или ще ви отведат на вълнуващо пътешествие извън утъпканите пътеки.

www.sumak-travel.org – зелената туристическа агенция Sumak, ще ви отведе на еко приключения, които подкрепят местните племена и околната среда в Южна Америка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser