Преминете към основното съдържание

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему

Думите на Толстой днес ни вдъхновиха да поговорим за щастливите семейства
© istock

Толстой е бил прав, като е казал, че всички щастливи семейства си приличат. Със сигурност те имат поне няколко общи точки. Обърнете им внимание, ако искате да постигнете семейно щастие.

Какво обединява щастливите семейства?

Отделяйте време за ласки

Прегръдките и целувките никога не могат да бъдат прекалено много. Притискайте се един към друг, докато гледате телевизия, докато пътувате, в игрите, в леглото. Тези контакти помагат на децата да се чувстват обичани и в безопасност.

Забавлявайте се заедно

Добре е децата да бъдат насърчавани да са старателни в своите учебни и извънучебни занятия, но ако настояваме прекалено много, това може да се превърне в източник на безпокойство. Посвещавайте малко време и на дейности, чиято цел е чисто и просто да бъдете заедно и да се забавлявате. Играйте на любимите им игри, организирайте изненади, излезте на дълга разходка, погрижете се за градината, сгответе нещо заедно.


ВЛЮБЕНИТЕ, КОИТО СЕ КАРАТ, СА С ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ЗА СЕМЕЙНО ЩАСТИЕ


Спортувайте семейно

Бягане в близкия парк или разходка с велосипеди – ето две чудесни предложения за семейно спортуване. Така родителите дават положителен пример за здравословен начин на живот, като в същото време наистина подобряват формата си и прекарват време с децата.

Създайте навици за правилно хранене

Вкусните храни, богати на мазнини и захар, създават удоволствие, но са вредни за здравето. Направете така, че в дома ви да има винаги плодове, зеленчуци, ядки. Не трупайте запаси от сладкиши и шоколади. Вместо това в неделя поднесете домашен кейк. Още по-добре е да го приготвите заедно с децата.

Възнаграждавайте добрите постъпки

Подчертайте задоволството си от някоя добра постъпка на децата, но не прекалявайте с наградите. Можете да организирате посещение в зоологическата градина, да ги заведете на кино (с пуканки!) или да им позволите да си легнат малко по-късно. Даването на пари не е добра идея.

Четете и пишете заедно

Всеки ден отделяйте време за четене. Седнете заедно в хола и прочетете на децата някоя история, можете да слушате и аудио приказки. Още по-приятно е, ако се гушнете всички на дивана. Важно е също да научите децата всеки ден да пишат по нещо – страничка от дневник, интересни мисли, чути или прочетени, писмо до баба и дядо и т.н.


ДА ВЪРНЕМ ЕНЕРГИЯТА НА ДЕЦАТА ПО ВРЕМЕ НА ВАКАНЦИЯТА!


Отделяйте време за всяко дете поотделно

Опитайте да бъдете с всяко от децата си поне по 10 минути на ден. Тези моменти дават на детето сигурност и увереност, карат го да почувства, че означава много за родителите си.

Създайте ритуали

Децата са най-щастливи, когато знаят какво се очаква от тях. Вечерите преминават по един и същи начин – душ, приказка в леглото и някоя малка песничка за лека нощ. Сутринта има също своите ритуали. За родителите това е едно улеснение и начин да възпитават децата на дисциплина, за децата – сигурност и спокойствие.

Не забравяйте, че имате партньор в живота

Най-важното нещо, което можете да направите за щастието на децата си, е да се обичате двамата и да показвате това. Така давате пример за добри отношения, за сплотеност и хармония.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser