Преминете към основното съдържание

„Всичко е извън контрол, защо да се сдържам в храненето?“

3 начина да си върнем контрола поне върху храната, която консумираме

© iStock

Учените са изследвали много фактори, които влияят на начина на хранене – приборите за хранене, размер, цвят на ястията, снимките на храните в Instagram, хората, в чиято компания се храните... Но какви са изводите, до които са стигнали, и кои всъщност са факторите, които влияят върху намаляването на порциите на храната ни? А ние бихме добавили и честотата на храненията и похапванията, докато сега всички сме си вкъщи по цял ден.

Огледалото

Според изследване, проведено през 2015 г. от психолози в Университета в централна Флорида, много добър помощник с борбата с вредните хранителни навици е огледалото в кухнята. На участниците в експеримента им било предложено да избират между шоколадов десерт и плодова салата, както и да избират между това, да се хранят в стая с огледала или в стая без огледала. Салатата се харесала на всички без изключение, но не било същото мнението за шоколадовия десерт: тези, които го изяли, гледайки се в огледалото, споделили, че не им се сторил толкова вкусен, колкото на тези, които са го изяли в стаята без огледалата. Авторът на изследването Ата Джами коментира резултатите по следния начин: Отражението дава представа на хората не само за това, как изглеждат, но им позволява обективен поглед върху самите тях. Те се гледат през други очи.

По тази логика може би имаме нужда от огледало във всяка стая.

Тишина (и осъзнатост)

Ето какво може да ни спаси от преяждане, убеден е професор Райън Елдер. Когато се храним под звуците на музика или на телевизор, ние не чуваме звуците от предъвкването, гълтането, схрускването и т.н. Така ние ядем повече. Всичко се променя, когато слушаме или просто мислим (както уверяват учените) за звуците, които издаваме по време на хранене.

Чистота на масата

Oсвен да доставя естетическо и друг вид удоволствие, храната има огромно значение за калориите, които осигуряваме на организма. Хаотичната обстановка е вредна за диетите (диета разбирайте като балансиран режим на хранене), според изследователя Лени Вартанян. Това принуждава човек да си мисли: „Всичко е извън контрол, защо да се сдържам в храненето?“.

Експеримент бил проведен сред жени: една част били оставени в чиста и подредена кухня, а други – в небрежна и мръсна, при непрекъснато звънене на телефони. И в двата случая участничките се хранели с крекери, сладкиши и зеленчуци. Втората група поели с по 65 калории повече от първата. Така че тези, които искат да запазят формата си, е добре да се хранят в чиста, добре подредена и тиха стая.

Какво ни кара да посягаме към хладилника през час и как да се преборим с това?

Вижте повече

Какво ни кара да посягаме към хладилника през час и как да се преборим с това?

От сутрин до вечер, на хоумофис бюрото, на дивана с книга в ръка, а дори и пред телевизора - гладът ни тормози през цялото време

Да свалим короната на Краля Вирус!

Вижте повече

Да свалим короната на Краля Вирус!

Рецепта за имуностимулиращ чай плюс храните, които да изключим – от Альона Гъркова, магистър фармацевт и клиничен ароматерапевт

Още по етикети

диета , храна , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser