Преминете към основното съдържание

Всичко, което трябва да знаете за холивудската усмивка

Понякога тя е най-луксозното бижу на червения килим
Кейт Хъдзън
Кейт Хъдзън © Getty

На червения килим усмивките на звездите са не по-малко блестящи от самите тях. Знаем, че красивата усмивка е най-луксозното бижу. Но как може да се доближите поне още една крачка до този лукс? Стоматолозите ни уверяват, че и най-здравите венци и зъби се нуждаят от постоянни грижи. Особено важни са допълнителните грижи преди и след измиване.

Преди измиването на зъбите е добре да ползвате различни видове конци за зъби. Четката за зъби може да обработи най-много 3 до 5 зъбни повърхности – междузъбното пространство остава недостъпно. Там обаче се задържат различни бактерии и остатъци от храна. Това е причината за образуването на зъбен камък. Венците се възпаляват и започват да кървят. Така започва пародонтитът. Остатъците от храна между зъбите е първата стъпка към кариеса. Но конците за зъби елиминират тази плашеща алтернатива.

Конците за зъби са различни видове и обикновено са от коприна или изкуствена нишка. Те са восъчни (които проникват между най-тесните зъбни пространства), невосъчни (трудно се плъзгат, но затова пък почистват изключително добре), кръгли (удобни са за широките междузъбни пространства), плоски (минават и в минималните процепи), с вкус на мента (освежават) и с импрегниран флуорид (за профилактика на кариес).

Почистването на зъбите трябва да включва и специални течности за гаргара на устната кухина. Стоматолозите препоръчват това да се прави сутрин и вечер. По време на сън в слюнката се развиват бактерии, което е причина за лош дъх и дори за стомашни проблеми. Сутрин е добре да изстъргвате езика си, за да премахнете максимално тези бактерии и отлагания от слюнката.

© Getty, Фара Фосет

Течностите за вода също за различни видове.

Еликсири - това са наситени разтвори с растителни екстракти, които съдържат спирт. Добавят се 20-25 капки в чаша вода.

Разтвор за уста – практически не съдържа алкохол и не се нуждае от разреждане. Тези безалкохолни варианти са подходящи за деца и шофьори.

Сухи разтвори – продават се в пакевти и се разтварят във вода. Удобни са за пътуване.

Против кариес – съдържа флуорид и калций. Изплакването на устната кухина с него не трябва да трае по-малко от 2 минути, за да могат да бъдат усвоени елементите. Стоматолозите препоръчват жабуркането да става със стиснати зъби, за да могат да бъдат обработени и междузъбните пространства.

Противовъзпалителни – съдържат неовитин, азулен, хлорофил и екстракт от жен шен. Тези елементи понижават възпалителните процеси и ги забавят. Изпозлват се обикновено преди почистването на зъбите, за да смекчат зъбните налепи, за да бъдат отстранени по-добре.

За пушачи – избелват и премахват неприятните миризми, особено на сутринта.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser