Преминете към основното съдържание

Всичко, което трябва да знаете за избелването на кожата

Вече не говорим за бяла, а за сияеща кожа
© iStock

Независимо дали с процедура или луксозна козметична грижа, има безброй начини, с които да избелите лицето си. В някои култури, най-вече азиатските, бялата кожа е символ за красота от хиляди години. Там жените често стигат и до крайности, за да я постигнат. Японките например нанасяли бял крем на лицето си. Само преди няколко века в Европа жените с благороден произход, се страхували от всеки слънчев лъч, защото свързвали тъмния тен с прислугата, която по цял ден работела на полето.

През последните години търсенето на продукти с подобно действие не е намаляло, но сега говорим по-скоро за сияеща, отколкото за бяла кожа. Независимо от това, на коя точка на земята се намирате, бледият нездравословен тен остава в миналото, както и за ограничен кръг от хора със специфични интереси. Изискванията на съвременната жена са кожата й да остане светла, но да се отърве от пигментните петна и да придобие здравословно сияние. А това означава продукти, които са многофункционални – те трябва да се борят с повехналия тен, да изравнят цвета на кожата, да намалят пигментацията, но и да имат антиейдж действие и дори да прикриват несъвършенствата. Към последното слагаме всички продукти с тонирана формула от групата на CC кремовете. Те веднага намаляват тъмните кръгове и петната и подсилват сиянието на кожата. Един от най-силните ви сътрудници в в борбата за повече сияние са серумите, чиито молекули достигат доста по-дълбоко в кожата и съответно имат много по-силен ефект. Но дори и целта ви да не е избелването, има и много други ползи от използването на продукти с подобно действие. Съвършеният тен определено е един от тях. И наистина – защо да избелвате, когато можете да засияете?

Кратък речник на избелването

Ако се чувствате объркани и дори изгубени сред всички онези термини за избелването, не се тревожете, ние сме насреща.

  • Кератиноцит – вид клетка, която съставя около 90% от най-горния слой на кожата. Меланиновите струпвания в тях са това, което причинява пигментацията. Има обаче и кератиноцити, които се намират в най-долните слоеве на кожата.
  • Меланин – пигментът, създаден от меланоцитите чрез процес, наречен меланогенезис. Меланинът е това, което определя цвета на кожата, очите и косата ни.
  • Меланоцит – клетка, която се намира в най-дълбоките слоеве на кожния епидермис (най-горният слой на кожата), която всъщност произвежда меланина.
  • PA+++ – обратно на SPF, който показва нивото на защита от UVB лъчите, PA показва нивото на UVA защитата, като +++ е най-високата степен.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser