Преминете към основното съдържание

Всичко за фастинга

Как 16-часово гладуване ще ни помогне да свалим килограми за отрицателно време – идеалният режим за онези, които не си падат по диетите и разделното хранене

Най-после се появи начин да си хапваме всичко и да отслабваме – интервално гладуване. Ефективността му е потвърдена от редица диетолози. В последните години този режим набира огромна популярност след желаещите да свалят излишните килограми без да се мъчат особено. Дълго време специалистите популяризираха редовното хранене, като уверяваха, че пет хранения на ден ускоряват метаболизма и помагат за по-бързото отслабване. В резултат на това съвременните жени се страхуват да прескачат закуската и се принуждават да закусват, дори и да не са гладни. Наистина ли тялото ни се нуждае от такъв режим? Сравнително наскоро експерти стигнаха до извода, че няма нищо лошо в това да прескачаме първото хранене и да не ядем нищо до обяд или дори до вечеря. Въпреки че това противоречи на всички принципи на правилното хранене, които познавахме преди, гладуването наистина помага за отслабването и подобряване състоянието на организма. ELLE научи повече за практиката на интервалното гладуване.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА

Интервалното гладуване е режим на хранене с цел отслабване, състоящ се в периодичен отказ от храна. Най-популярният метод е системата 16/8 - пълно отхвърляне на храната за 16 часа и 8 часа, в които можете да ядете. Подобен вид хранене стимулира организма да изгаря мастните запаси. Основното предимство на фастинга е, че не е необходимо да се отказвате изобщо от храна, достатъчно е да пропуснете закуска, обяд или вечеря. В емоционален план това е много по-лесно от абсолютното гладуване или от дните на глад и сокове, например. Освен това няма ограничения за продуктите, което означава, че можете да си позволите малки изкушения: десерти, пържени храни, хляб, сладкиши.

ПРИНЦИПИ НА ИНТЕРВАЛНОТО ГЛАДУВАНЕ

16-часовият отказ от храна оптимизира отделянето на инсулин и това прави организма по-малко чувствителен към въглехидратите с висок гликемичен индекс, а съответно намалява и чувството на глад.

По време на гладуване тялото ни започва да изгаря мастните запаси, без да се разсейва с обработката на храната. Освен това празният стомах може да „почива“, а това повишава имунитета и оптимизира нивото на хормоните. Някои диетолози вярват, че този принцип на хранене намалява възпалителните процеси в организма, регулира нивата на кръвната захар и подобрява работата на мозъка. При комбинация от интервално гладуване и силови тренировки можем да натрупаме мускулна маса за сметка на изгорените мазнини, тялото ще стане по-изявено и тонизирано. Но без правилната подготовка, спортуването на празен стомах ще бъде трудно.

КОГА МОЖЕМ ДА СЕ ХРАНИМ

Като начало трябва сами да определим кога ни е по-лесно да гладуваме - сутрин или вечер. Ако по принцип не си падаме по закуската, спокойно можем да поспим половин час повече и да я пропуснем.

Например, вечеряли сме в 20 ч., което означава, че в 12 ч. на следващия ден можем да си позволим обилен обяд или, ако все още не сме гладни, да хапнем кроасан с лате (и да продължим да отслабваме!). Като вземем предвид времето, в което сме спали, до обяд на следващия ден ще са се събрали 16 часа без храна. В 20:00 можем да си позволим обилна вечеря, ястие от паста или месо с гарнитура.

За тези, които не могат да започнат деня без закуска, вечерните прибежки до хладилника са забранени. Хапнете си добре сутринта без да се ограничавате. Но помнете, ако закусите в 8 сутринта, в следващите 16 часа не трябва да си позволявате никакви изкушения.

ЗА КОГО НЕ Е ПОДХОДЯЩО ИНТЕРВАЛНОТО ГЛАДУВАНЕ

Фастингът, като всяка диета, има противопоказания, следователно преди да започнете да експериментирате с тялото си, по-добре да се консултирате с лекар. Интервалното гладуване е противопоказано за тези, които имат гастрит, проблеми с жлъчния мехур, надбъбречните жлези, както и за бременни и кърмещи жени.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser