Преминете към основното съдържание

Вън ли сте от „зоната на комфорт“?

Какво да правите, за да не „прегреете“ и какво, ако вече се е случило
© iStock

Какво означава човек да излезе от "зоната на комфорт"? Да извърши решителни действия, които променят обичайния му начин на живот (смяна на работа, преместване, творчески проект, смяна на бизнес и други), което само по себе си се извършва по време на емоционален подем, спонтанно и драматично.

Активирането на физически и духовни сили води до нарастването на емоционалното напрежение, а това изисква големи енергийни разходи. Този процес обаче е полезен, защото ни развива. Има, разбира се и странични ефекти. Постоянното присъствие на стреса с времето може да окаже пагубен ефект върху тялото.

Когато пред нас стои конкретна задача и ние сме пълни с решителност да я доведем до край, в съзнанието ни се появява мисълта: „Ще го направя на всяка цена!“ Първата част на изречението е вярна: "ще го направя". Но втората част е излишна – "на всяка цена". Това утвърждение лишава процеса от радост, прави го тежко и отвлича вниманието от потребностите на душата и тялото. Много е важно по пътя към себе си да си поставяте правилни утвърждения: „Ще го направя!“ Това е достатъчно и се отнася изцяло до вашето състояние.

С физическия план всичко е просто – най-важно е да не игнорирате сигналите на тялото. Ако ви се скача, скачайте, храенете се, пийте, спете – каквото иска, дайте му го. В този период това е много важно и необходимо.

В душевен план също е важно да уловите сигналите навреме – задачата е да намерите най-бърз начин да се освободите от натрупаната енергия и стрес. И да намерите нов източник на енергия. Такива са разходки на чист въздух. В по-топлите месеци се опитвайте да ходите боси по земята, по скали, във вода, да седите или да лежите на тревата. Медитирайте!

Природата е наша майка – тя ни лекува от умората и ни дава от енергията си. Не пропускайте да си осигурите топли моменти на срещи с приятели, с близки, за разговори, за прегръдки. След само една такава среща или след няколко минути в нежни обятия ще бъдете готови отново да преобърнете планини.

Ако обаче сте изпуснали момента и „прегряването“ вече е факт, първото, което трябва да направите, е, да си простите!

Вие не сте свръхчовек. Осъзнайте, че не сте Супермен, достигнали сте лимита на силите си, време е да се отпуснете и да изпаднете в състояние на „вакуум“. Нищо лошо няма в това да мързелувате – вашите физически и емоционални сили са изчерпани и няма как да продължавате да живеете със същия ритъм. В този момент усещате емоционално опустошение, почти нищо няма да ви вълнува и да ви трогва, а единственото ви желание ще бъде да се усамотите и да не правите нищо. Ако имате възможност да изкарате един или два дни така, не се замисляйте и не се обвинявайте, а го направете. Това ще ви даде възможност да „дойдете на себе си“.

Ако не, важно е да останете в неутрално емоционално състояние към всичко и към всеки. В такива моменти е много лесно да станете податливи на негативни емоции, като единствен източник на енергия. Но това е грешна стъпка, тъй като тя ще направи още по-трудно или почти невъзможно връщането ви към емоционалния баланс. Така лесно ще изпаднете в депресия.

В периода на „прегаряне“ е много важно да следите емоционалното си състояние – да внимавате къде и за какво изразходвате силите и енергията си, както и откъде да ги натрупвате. Общувайте само с приятни хора, слушайте успокояваща музика, гледайте леки и позитивни филми, хранете се с лека храна, пийте повече течности, бъдете по-малко физически активни и се пазете от емоционални изблици. Пазете енергията си, поглезете се, отнасяйте се с внимание към нуждите си и постепенно и незабележимо ще се върнете към предишния ритъм. След това ще бъдете отново способни да действате активно.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser