Преминете към основното съдържание

Възрастта е „в главата“

Така е, годините минават и се трупат. Стремежът за задържане на младостта не е от днес – във всяка епоха хората са се страхували от пораженията на годините върху външния им вид. Днес това е по-валидно от всякога и тежи върху „капацитета за щастие“. Но всеки възприема възрастта си по свой начин. Усещането за възраст е преди всичко в мислите, в психиката
© iStock

В европейско проучване от миналата година е бил зададен въпросът: „От коя възраст нататък човек е стар?“. Повечето анкетирани са посочили периода 61-70 години. Но най-интересното е, че много от тях са уточнили: „Някои са стари още на 20 години, а други остават млади и на 70.“

Ако възрастта е въпрос на дух, трябва да признаем, че тялото се предава по-рано от психиката. Още след 50 години започват да се появяват болки тук и там, спортуваме все по-малко и постепенно възрастта става реалност.

На колко години изглеждаме?

Жените са убедени, че впечатлението за възрастта им зависи от това как изглеждат физически. Това не е погрешно. Съвременните козметични средства и пластичната хирургия правят всичко възможно да помогнат на младостта да се задържи за по-дълго време – все по-ефикасни кремове за лице, инжекции с колаген и ботокс, лифтинг и т.н. Ако освен това спортуваме, имаме всички шансове да запазим отлична физическа форма.

Повечето жени днес изглеждат млади за възрастта си. Към това се прибавя стремежът към добро здраве.

Съществува мнението, че човек е на толкова години, на колкото са артериите му. Холестеролните плаки не се виждат, така както са невидими хипертонията и проблемите на щитовидната жлеза. Но умората и намалената гъвкавост са част от усещането за възраст. Именно здравето е първото условие, за да се чувстваме млади. Поддържането на тялото е толкова важно, колкото и поддържането на мозъка чрез правилно хранене, социални контакти, поддържане на някаква интелектуална дейност, отказ от цигари и алкохол.

На колко искаме да изглеждаме?

Лекарите не спират да ни повтарят, че за да останем здрави, трябва да поддържаме определено тегло. И с годините е така – трябва да открием по какви критерии се определя оптималната възраст, за да се придържаме към нея. Разбира се, налага се да останем реалисти.

Според споменатата анкета хората обикновено казват, че се чувстват средно с около 9 години по-млади. Някои анкетирани на възраст над 65 години са посочили още по-смели цифри – 15 или дори 20. Само подрастващите имат чувството, че са с 2 години по-стари. Още едно доказателство, че възрастта е преди всичко въпрос на дух.

Има два типа стремеж към запазване на младостта – хората от първия тип наблягат на грижите за външността и правилното хранене, при втория тип по-важни са насладата от живота, пътешествията, изграждането на нови проекти. Но има хора, които успешно съчетават двете „школи”.

Днес обществото признава на всяка възраст правото на удоволствие от живота.

Най-важното е да чувстваме хармония между представата, която имаме за себе си, и физическата реалност. За да я постигнем, трябва да се грижим както за тялото, така и за духа. Това е пътят на любовта към себе си и другите.

30 вдъхновяващи фотографии на Ари Сет Коен

Галерия

30 вдъхновяващи фотографии на Ари Сет Коен

Снимки: Ари Сет Коен

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser