Преминете към основното съдържание

Wellness съвет: медитация пред огледалото

Как да заобичаме тялото си и да станем по-щастливи?

За някои жители на големите градове йогата и медитацията са неотменна част от съвременния живот, защото те ни помагат да се абстрахираме от проблемите, да забавим темпото, да се погледнем отстрани и да съберем мислите си. Съществуват немалко варианти за медитация, а в студията създават за клиентите перфектни условия за максимално навлизане в себе си.

С нарастване популярността на бодипозитивизма (идеология за приемане на тялототакова, каквото е, и изразяване на признателност към него) се появи и нов вид медитация, която за момента не е така широко разпространена, но това не отменя ефективността й. Става въпрос за медитация пред огледалото. Приемането на себе си е неотменна част от вътрешния баланс и в ежедневието то ни помага да се чувстваме уверени в себе си и щастливи.

Авторка от изданието Mindbodygreen разказва, как след полугодишно практикуване на Йога в Индия, преподавателят й съобщил, че е готова да премине на ново ниво. Задължително условие за следващата стъпка била ежедневната самостоятелна медитация: журналистката трябвало всеки ден да се изправя гола пред огледалото и в продължение на 10 минути да разглежда тялото си. И това цял един месец. „Ще се осъждаш, ще търсиш недостатъците си, но след време ще престанеш да го правиш”, казал инструкторът.

Първите дни не били никак леки, тя непрестанно критикувало това, което виждала. Но после осъдителният глас в славата й станал някак по-тих, жената се съсредоточила върху дишането си и непрекъснато си повтаряла, че обича и приема красивото си и силно тяло. „Научих се да си прощавам и се отървах от безкрайния вътрешен монолог, който осъжда мен и действията ми. Научих се да прощавам и на тези, които са ми причинили болка, съдейки ме по общите стереотипи за красота. Влюбих се в себе си, научих се да ценя тялото си и да му благодаря.”, разказва авторката.

Подобен експеримент може сериозно да промени отношението ни към нас самите. Важното е да се намери правилната мотивация: не да ходим в залата, защото не можем да влезете в дънките си, а защото това ще ни направи по-силни, здрави и издръжливи. На обед да хапнем здравословна сала вместо пица, за да дадем на организма си повече хранителни вещества. Да си тръгнем от партито по-рано, за да имаме повече време за сън и да се възстановим пълноценно. Такъв подход е възможен, само ако се научим истински да се обичаме и ако започнем да благодарим на тялото си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser