Преминете към основното съдържание

Японската принцеса Мако се омъжи и загуби кралските си привилегии

Днес в Токио се състоя сватбата на 30-годишната племенница на императора на Япония Нарухито принцеса Мако и нейния любим Кей Комуро.

Комуро не е аристократ, следователно, ставайки негова съпруга, принцесата загуби кралската си титла и престана да бъде член на императорското семейство. Любопитното е, че дори в случай на развод, принцесата няма да може да се върне в кралското семейство. Подобни ограничения не важат за мъжете от японското императорско семейство – те могат да се женят за обикновени хора, без да губят титлата и други привилегии.

Принцеса Мако се оказа от официалната шинтоистка сватбена церемония и двойката сключи брака си без тържества.

Очаква се двойката скоро да се премести в Съединените щати, където Комуро работи като адвокат.

Консервативната японска общественост не одобри избора на принцеса Мако – в деня на сватбата на двойката протестиращите дори излязоха по улиците на Токио. Повод за недоволството им стана финансовият скандал около семейството на младоженеца. Според слуховете майката на Комуро е взела пари от любимия си, който искал да се ожени за нея, но не му ги върнала след като плановете за сватбата били осуетени. Този скандал повлия сериозно на емоционалното състояние на принцеса Мако – тя беше диагностицирана с посттравматично стресово разстройство.

Принцеса Мако и Кей Комуро се запознаха през 2012 г.в Международния християнски университет в Токио. Годежът им беше официално обявен през 2017 г. Сватбата трябваше да се състои година след това, но те я отложиха поради „незрялост“. Слуховете обаче носят, че истинската причина е точно скандалът, в който Кей попадна неволно.

Преди време принцеса Аяко, братовчедка на бившия император на Япония Акихито, също се отказа кралската титла в името на любовта. Тя се омъжи за служителя на корабна компания Кей Мория, а преди две години двамата посрещнаха първородния си син.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser