Преминете към основното съдържание

Явор Йорданов – момчето, което живее сред звездите

Той планира телескопско парти за семейството си, а детската му мечта е да спечели Нобелова награда.

Най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom – Операция „Жълти стотинки“, подкрепяща социални каузи в полза на деца и младежи – започна своето десето издание на 27.10.2020 г. И тази година събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания. Досега националните отбори по природни науки са донесли за България общо над 1000 медала, като само през 2020 г. са спечелили 53 медала в 11 балкански, европейски и международни олимпиади. За да продължат успешното си представяне, е необходима регулярна финансова подкрепа, която да обезпечи подготовката и участието на талантливите младежи в състезания.

Юбилейното издание на кампанията се провежса в периода октомври 2021 г. – януари 2022г. Посланици на дарителската инициатива са носителят на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев и Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика на България, които донесоха Златен медал на Олимпиадата в Токио. Операция „Жълти стотинки” 2021 се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на кампанията позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите. Другите начини за дарение са, чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

Представяме ви Явор Йорданов от олимпийския отбор по астрономия.

Явор, представи ни се, моля.

Аз съм дванадесетокласник в Националната природо-математическа гимназия и състезател по физика и астрономия.

Защо реши да се занимаваш с астрономия? В семейството ти има ли интерес към тази наука?

От малък се интересувам от природни науки, а с астрономията се сблъсках за пръв път, когато се записвах в НПМГ за 8 клас и ми предложиха да участвам в школа по астрономия, за което имах около минута време за размисъл. Това определено е най-доброто необмислено решение, което съм взимал :). А относно семейството ми - обещал съм да им организирам телескопско парти.

Кое е любимото ти съзвездие?

Може би Орион, от София през зимата то най-лесно се вижда и е изключително хубав ориентир за намиране на другите съзвездия.

С какво се занимава един млад астроном в свободното си време?

Младите астрономи нямат свободно време :). Шегата настрана, обичам да се виждам с приятелите си.

С какво ще се опиташ да впечатлиш момиче, което харесваш и което понятие си няма от астрономия?

Хмм, сигурно ще се проявят професионалните ми астрономически навици и ще започна да соча всички звезди, които виждам, и да крещя имената им.

Като малък мечтал ли си си да станеш космонавт?

В интерес на истината като малък не си мислех да бъда космонавт, най-голямата ми мечта беше като порасна да спечеля Нобелова награда по физика. Сега най-голямото ми желание е да успея да направя някое значимо научно откритие. Освен това много искам да пътувам в космоса и се надявам някой ден това да бъде по-достъпно начинание.

Космосът ли е бъдещето?

Да, космосът определено е бъдещето. На нас мястото и ресурсите на планетата в момента едва ни стигат, а занапред този проблем само ще се задълбочава.

Кой е любимият ти игрален филм на тема "Космос"?

Dune

Кога ще дойдат извънземните?

Когато най-накрая изпратим отново хора на луната и те се върнат.

Предстои ти да завършиш 12-ти клас, накъде след това?

Ще следвам физика и след това се надявам да се занимавам с теоретична астрофизика, но точно къде още не знам.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser