Преминете към основното съдържание

За да отслабнете... подредете кухнята!

Изглежда прекалено лесно, за да е истина, но е факт!

Простото разместване на определи храни и вещи в кухнята може да пренастрои мозъка ви дотам, че подсъзнателно да започнете да предпочитате по-здравословни храни и да свалите близо 5 (!) килограма, според д-р Лориан Жилеспи, автор на редица книги за отслабване. Отделете си няколко часа и започвайте!

НА СТУДЕНО

Започнете пренареждането от хладилника.

Горният му рафт е най-важен, защото е първото нещо, което виждате, когато отворите хладилника. Там сложете здравословни и нискокалорични напитки като обезмаслено мляко, плодови и зеленчукови сокове, 100% натурални и без добавена захар. Така ще намалите значително количеството калории, които поемате, а и ще поддържате тялото си добре хидратирано, което е много важно за здравословната диета. Според изследване на Университета в Минесота, ако съкратите само две калорични безалкохолни напитки от менюто си, можете да отслабнете с близо 15 килограма за година.

На втория рафт наредете пресни плодове и зеленчуци. Две или три купички със свежи плодове на ден могат да ви помогнат да свалите около килограм за една седмица, твърди изследване на Американския департамент по агрикултури.

По-надолу, на третия рафт на хладилника дръжте полезни източници на протеини – твърдосварени яйца, крехко месо без кожа, ядки и обезмаслени млечни продукти като кисело мляко и сирене. Хора, които ядат до 57 грама протеини с всяко хранене, намаляват с 31% калориите, които приемат, сочи проучване на Университета в Йеил. А причината е, че протеините стимулират освобождаването на холецистокинин - хормон, който блокира центровете на глада в мозъка.

Калоричните и вредни храни съхранявайте в неудобните за отваряне кутии, които се намират най-отдолу в хладилника. Като ги пазите далеч от погледа, може да намалите наполовина междинните хранения. Очите и мозъка са дотолкова свързани, че мозъкът изпраща сигнали, че ви се яде именно това, което видите първо.

На вратите на хладилника съхранявайте подправки и сосове: оцет, марината, дресинг... Когато подправяте храната, ядете с 200 калории по-малко от обичайното, което означава, че можете да свалите до 8 кг. годишно, според диетолози.

Фризер - там съхранявайте здравословни храни като риба, пилешки гърди и замразен зеленчуков микс. Ако си готвите с тези запаси, ще поръчвате китайско или друга готова храна за вкъщи поне веднъж по-рядко на седмица, което пък може да ви помогне да свалите около килограм на месец, твърдят изследователи от Университета в Калифорния.

В КАКВО СЕ ХРАНИТЕ?

Ред е на кухненските шкафове, особено тези, в които държите чашите и чиниите. Сложете най-тесните и високи чаши, както и малките чинии за салата на нивото на очите. По-големите чинии и чаши качете някъде нагоре, където е по-трудно да ги достигнете. Според изследване на университета в Корнел хората пият 25% по-малко безалкохолни напитки, когато използват високи и тесни чаши, и ядат 33% по-малко, когато се хранят в малки чинии за салата. Сладките храни, чипсовете и други подобни е препоръчително да държите на труднодостъпни места или в непрозрачни кутии. Така ще намалите приемането на такива храни с до 40% процента, твърдят изследователите.

МУЗИКА ЗА ТЯЛОТО

И накрая ви препоръчваме да сложите радио или музикален плейър на мястото, на което се храните. Хората, които слушат релаксираща музика, ядат с 40% по-малко храна, без дори да го осъзнават. „Стресът, напрежението и другите негативни емоции ни карат да ядем повече и по-бързо, но релаксиращата музика може да успокои централната нервна система“, обяснява д-р Норман Розентал, професор по психиатрия в Университета Джорджтаун във Вашингтон.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser