Преминете към основното съдържание

За да сте успешни, трябва да се обичате

Три прости упражнения, които ще ви помогнат да направите живота си по-добър

© Darius Bashar

Не много отдавна, американските психолози откриха интересна закономерност - страхът да кажете на другите, че сте горди от постиженията си може значително да възпрепятства напредъка на кариерното ви развитие. Обикновено това поведение се задейства от ниско самочувствие особено, ако се чувствате така, сякаш всичките ви успехи дължите единствено на успешната комбинация от обстоятелства, а не защото сте професионалист в своята област.

За да се избегне този проблем, психолозите показват няколко прости упражнения, които напълно ще променят живота ви.

На първо място, трябва да се определи от къде идва този навик да се срамувате от своите постижения. Вземете старите снимки на родителите си и вижте как те се държат на тези кадри. Опитайте се да си спомните дали те са били често горди от себе си и са говорили за своите постижения или напротив, са се опитали да стоят в сянка? Как те са се отнасяли към вашите постижения? Колко често сте били поощрявани за придобитите в училище отлични оценки? Психолозите смятат, че отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да разберете дали продължавате да се придържате към поведенческите модели на вашите близки. И ако е така, то ще даде възможност да се определи с кои от детските си навици трябва да се сбогувате.


© Doran Erickson

Не трябва да забравяме, че нашият характер се оформя от преживяното, така че, ако искате да внесете глобални промени в живота си, направете инвентаризация на своето минало. По този начин, можете да разберете собствените си силни и слаби страни. Например, дипломата за висше образование е редно да се впише в графата на постиженията. Не е необходимо да се фокусирате върху факта, че сте получили въпросният документ, а на безсънните нощи преди изпитите, тонове литература, в която сте се ровили и други "студентски подвизи". Въпреки че тези постижения са се случили в миналото, това не е причина да не ги оценявате достойно и сега.

Нека минем от теорията към практиката. За следващите 90 дни, се опитайте да промените изцяло живота си. Няма нужда да напускате работа или да се разделяте с приятеля си. Започнете да гледате на всекидневните си малки победи по друг начин. Споделете вашите постижения с колегите и близките си приятели, а след това ги пренесете пред по-голяма публика. По този начин, вие самите ще започнете повече да оценяте работата си, но и ще престане да бъдете "невидими" за обръжението си.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser