Преминете към основното съдържание

За добро настроение през 2018

На какво да заложим през новата година, за да се чувстваме най-добре
© iStock

Времената се менят. Днешните хора искат да успеят не само професионално, но и във всички останали области на живота си. Това поставя въпроса за добрата организация, така че да не бъде забравено нищо – нито физическата активност, нито балансираното хранене, нито удоволствията...

Всеки ден излизайте на чист въздух

Стимулирането на ретината на очите чрез светлинните лъчи дава тласък на производството на серотонин – хормона на щастието, и на мелатонин, който регулира биологичния ритъм. Излизайте всеки ден поне за двадесетина минути, дори времето да е мрачно. Уместна е и употребата на специални лампи за фототерапия в рамките на 30 минути дневно, след събуждане.

Китайски самомасаж

Техниката на китайския масаж улеснява движението на енергията и течностите из организма. Всеки път, когато почувствате, че умората ви завладява, затворете очи и с меката част на пръстите на ръцете масажирайте скалпа си. Започнете от средната линия и после постепенно придвижете пръсти към ушите.

Тирозин за добър сън

Тази аминокиселина регулира настроението и емоционалността, подобрява съня. В хранителните добавки тирозинът обикновено е съчетан с витамини В6, В9, В12 и С, както и с магнезий и мед. Взимайте по 2-4 капсули дневно в продължение на две седмици.

Помислете за магнезий

Ежедневните нужди на възрастен човек са около 350 мг, но тази потребност рядко е удовлетворявана. Къде да открием магнезия? В шоколада, лещата, орехите, фъстъците, бадемите, в някои минерални води. Ако все пак не успяваме да си го набавяме с храната и напитките, можем да го взимаме и като хранителна добавка. Магнезият помага много в борбата срещу стреса и лошото настроение.

Билков коктейл против депресия

Смесете 25 г жълт кантарион, 25 г коприва, 25 г маточина и 25 г жълта тинтява. Запарете с 200 мл гореща вода 1 ч.л. от билковата смес за 10 минути. Прецедете и пийте по 3 пъти дневно в продължение на две седмици.

Ходете пеша „осъзнато”

Според много психолози ходенето пеша е лесен и ефикасен начин да влезем в контакт с вътрешните си ресурси. Тази своеобразна медитация не ни откъсва от света, а напротив, свързва ни с всичко, което става наоколо.

Ходете бавно, без определена посока. Съсредоточете се върху тялото си и околните звуци и гледки. Правете такива разходки по 30 минути два пъти седмично.

Пробвайте семената от чия

В семената на този вид салвия се съдържат аминокиселини, които предхождат образуването на серотонин. Богати са и на фибри, калций, омега 3 и 6. Това ги прави много полезни за баланса на нервната система. Консумирайте по една щипка дневно, но не надвишавайте 15 г. Можете да ги смесите с киселото мляко или да поръсите с тях салатата.

Смейте се на воля

Шегите и смехът са естествен анксиолитик (успокояващо средство). Всеки път, когато се смеете, в организма ви се освобождава допамин – хормонът, който играе важна роля в усещането за удоволствие. Една минута смях води до 45 минути физически релакс. Това е идеално за вегетативната нервна система, храносмилането и белите дробове… Четете анекдоти или вицове, гледайте комедийни филми, шегувайте се с приятели, забавлявайте се с децата… Използвайте всяка възможност за смях!

Правете секс

Хората, които редовно правят секс, са по-спокойни, по-рядко изпадат в депресия, физически се чувстват по-добре и емоционално са по-удовлетворени. Сексът помага и за добрия сън, тъй като намалява нервното напрежение. Той стимулира отделянето на серотонин в мозъка. А както знаем, серотонинът е хормонът на щастието. Или с други думи: сексът е много ефикасен антидепресант.

Носете и се обграждайте с ярки цветове

Учените са доказали, че ярките тонове ни зареждат с добро настроение и укрепват имунитета ни, а бледите, както и тъмните цветове отслабват защитните сили на организма ни. Затова заложете на червеното, оранжевото, жълтото!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser