Преминете към основното съдържание

За какво помага хипнозата?

Често се смята, че хипнозата е форма на несъзнателно състояние, подобно на съня. Последните проучвания обаче показват, че хипнотизираните хора са напълно будни и могат да контролират вниманието си.
© iStock

Малко история

Хипнозата е много по-стара от психотерапията. Тази отдавнашна практика е част от много други терапевтични методи. В младите си години Зигмунд Фройд я е използвал при пациентки, страдащи от истерия, за да открие следите на стари травмиращи събития в живота им. След това той се отказва от хипнозата, тъй като решава, че за да бъдат осъзнати нещата, те трябва да бъдат изказани от самия пациент в будно състояние. Така се ражда терапията чрез словото – психоанализата.

Днес чрез хипноза се третират многобройни неразположения – тревожност, стрес, загуба на тегло, безсъние, фобии, алергии, тъга, болезнена срамежливост. Тя помага при отказ от цигари и при натрапчиво компулсивно разстройство. Освен това се използва за хипнотична анестезия, при подготовка за стресови моменти като операция, спортно състезание, изпит, за решаване на конфликти.

Използваните в хипнозата внушения трябва да са позитивни, конструктивни и полезни. Подсъзнанието не прави разлика между позитивно и негативно. То възприема подадените му послания и действа според тях. По тази причина ние казваме, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. Защото, когато си повтаряме сами дадено внушение, то се приема от подсъзнанието и се превръща в програма за действие. Същото се постига и чрез хипноза, но бързо и лесно.

Успешното приложение на хипнозата е изцяло в ръцете на терапевта и зависи колкото от неговия опит, толкова и от качеството на връзката, която той успява да изгради с пациента.

Какво става в мозъка?

В хипнотично състояние лявото полукълбо на главния мозък, което отговаря за логическото мислене, преминава на механизма на функциониране на дясното полукълбо. Това се нарича образно-асоциативно функциониране. Възвръщат се принципи на работа, които са характерни за мозъка на детето с неговия гъвкав и възприемчив разум. Затова в хипнозата е възможно “пътешествие във времето”. Повишава се адаптивността, засилва се способността, характерна за детската възраст, за усвояване на информация и възприемане на емоции и състояния.

Между пациент и терапевт

Хипнозата е модифицирано състояние на съзнанието, различно от това, което се постига с релаксацията и медитацията. С нея не се лекува определен проблем, а конкретен човек. Тя представлява жива връзка между пациента и терапевта и дава и на двамата еднакъв достъп до подсъзнанието на пациента. Това позволява пряка работа със силите на подсъзнателното, идентифицирането на тези елементи от житейския път на пациента, които са важни за изграждането на неговата личност и на които трябва да се обърне внимание с оглед на терапевтичната цел. Единствено хипнозата достига така бързо, лесно и дълбочинно до подсъзнанието.

След продължителен разговор с пациента за мотивите, които го карат да потърси помощ, терапевтът го настанява на удобен стол. Терапевтичната стратегия се решава от двамата и може да бъде променяна при всеки сеанс.

Целта е пациентът да бъде изведен от състоянието на възхищение или натрапчиви мисли, за да открие истинските проблеми, които „задръстват” живота му и намаляват жизнените му сили. Средната продължителност на сеансите е 45 минути, а броят им зависи от патологията, която трябва да бъде третирана.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser