Преминете към основното съдържание

За по-добър сън избягвайте...

... да пиете алкохол точно преди лягане.
Смята се, че чашка алкохол улеснява заспиването, но ефектът всъщност е понижено качество на съня. Рискът е в това да бъде прескочен първият му цикъл, в който мозъкът все още е активен, но тялото се успокоява. Спиртните напитки предизвикват също междинни събуждания, което се дължи на повишения адреналин. Освен това алкохолът дехидратира организма и човек се буди посред нощ, за да пие вода.

3 от 7

... да пиете алкохол точно преди лягане. Смята се, че чашка алкохол улеснява заспиването, но ефектът всъщност е понижено качество на съня. Рискът е в това да бъде прескочен първият му цикъл, в който мозъкът все още е активен, но тялото се успокоява. Спиртните напитки предизвикват също междинни събуждания, което се дължи на повишения адреналин. Освен това алкохолът дехидратира организма и човек се буди посред нощ, за да пие вода.

© iStockСвързани статии
7 вредни навика, които ни състаряват

Някои от нашите всекидневни действия ни карат да изглеждаме с десет години по-възрастни. Да променим това!

Защо в понеделник се чувстваме по-изморени, отколкото в петък?

Не си мислете, че само вие започвате седмицата с чувство на пълно емоционално и физическо изтощение

Равенството между половете влияе на добрия сън

Притесненията при жените и работата при мъжете оказват неблагоприятно влияние върху качеството на съня

Какво е нужно за спокоен сън на детето

Когато някой спи сладък сън, използваме един симпатичен израз: „Спи като бебе“. Но защо тогава за много родители спокойният сън на детето остава само мечта? Оказва се, че причините за неспокойния детски сън са много.

Пролетната умора – как да я преборите (1 част)

Вече се уморихте да се чувствате постоянно уморени? Тогава оставете чашата с кафе (шеста за деня) и се вземете в ръце. Ето как.

15 съвета да спите по-спокойно

Имате проблеми със съня? Значи сте сред двайсетте милиона европейци, които нощем не могат да намерят покой. Едно нещо не трябва да допускате - да привиквате с приспивателни или с успокоителни таблетки.

10 предложения за по-лек живот

Да се чувстваме добре е лесно!

Какво не бива да правим преди сън

Добрият нощен сън е много важен за здравето!

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser