Преминете към основното съдържание

За по-добър сън избягвайте...

... да се взирате до късно в екрани.
Телефон, компютър, телевизор – синята светлина на електронните устройства ни привлича и... напряга. Тя забавя производството на мелатонина – хормона на съня. Директното лъчене на екрана стимулира очите и влияе на биологичния ни часовник. С течение на времето навикът да се взираме в електронните екрани води до влошено качество на съня с всички последствия за физическата и психическата форма през деня. Според последни проучвания на американски изследователи недостигът на мелатонин може да доведе до повишен риск от някои видове рак. Ако не можете без телефон и компютър до късно вечер, използвайте филтри, които блокират синята светлина на екраните им.

5 от 7

... да се взирате до късно в екрани. Телефон, компютър, телевизор – синята светлина на електронните устройства ни привлича и... напряга. Тя забавя производството на мелатонина – хормона на съня. Директното лъчене на екрана стимулира очите и влияе на биологичния ни часовник. С течение на времето навикът да се взираме в електронните екрани води до влошено качество на съня с всички последствия за физическата и психическата форма през деня. Според последни проучвания на американски изследователи недостигът на мелатонин може да доведе до повишен риск от някои видове рак. Ако не можете без телефон и компютър до късно вечер, използвайте филтри, които блокират синята светлина на екраните им.

© iStockСвързани статии
7 вредни навика, които ни състаряват

Някои от нашите всекидневни действия ни карат да изглеждаме с десет години по-възрастни. Да променим това!

Защо в понеделник се чувстваме по-изморени, отколкото в петък?

Не си мислете, че само вие започвате седмицата с чувство на пълно емоционално и физическо изтощение

Равенството между половете влияе на добрия сън

Притесненията при жените и работата при мъжете оказват неблагоприятно влияние върху качеството на съня

Какво е нужно за спокоен сън на детето

Когато някой спи сладък сън, използваме един симпатичен израз: „Спи като бебе“. Но защо тогава за много родители спокойният сън на детето остава само мечта? Оказва се, че причините за неспокойния детски сън са много.

Пролетната умора – как да я преборите (1 част)

Вече се уморихте да се чувствате постоянно уморени? Тогава оставете чашата с кафе (шеста за деня) и се вземете в ръце. Ето как.

15 съвета да спите по-спокойно

Имате проблеми със съня? Значи сте сред двайсетте милиона европейци, които нощем не могат да намерят покой. Едно нещо не трябва да допускате - да привиквате с приспивателни или с успокоителни таблетки.

10 предложения за по-лек живот

Да се чувстваме добре е лесно!

Какво не бива да правим преди сън

Добрият нощен сън е много важен за здравето!

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser