Преминете към основното съдържание

За символите на Великден и историята на една знаменита снимка

Христос Воскресе!
Актрисата Кандис Бъргън на бала на Труман Капоти
Актрисата Кандис Бъргън на бала на Труман Капоти © Elliott Erwitt

Яйцата са красиво декорирани, вече сигурно е ясно на кого се е паднало най-здравото от тях. И докато за нас като малки това беше най-голямото вълнение на този празник, днешните деца с нетърпение очакват Великденския заек. Знаете, онзи симпатичен дългоух герой, който в празничното утро ще им подари весело egg hunt предизвикателство.

Различните традиции, обичаи и тълкувания са се преплитали и наслагвали в продължение на векове. Ако днес решим да проследим и отделим например християнските от езическите корени на празника, на неговите символи и ритуали, ще се озовем пред не по-малко предизвикателство. Ще открием любопитни факти, ще направим неочаквани връзки, някои ще отхвърлим, други ще приемем. За да стигнем накрая до една от най-ценните нишки в човешката история: шарената смесица от значения и смисли, тяхната комуникация във времето и пространството плюс непрестанното търсене на посока, на чудо, на ново начало.

„Христос Воскресе! Воистина Воскресе!“

„Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува.“ В полунощ на събота срещу неделя, след като в църквата бъде обявено Възкресение, прозвучава празничният тропар. Той е част от Пасхалния канон, който ще се изпълнява през цялата Светла седмица (седмицата след Великден) вместо утринна и вечерна молитва.

„Христос Воскресе! Воистина воскресе!“ С тези думи ще се поздравяват вярващите православни християни от днес до вторник. „Празник на празниците“ е наричан още Великден. Това е така, защото именно актът/чудото на Възкресението е онова, което утвърждава божественото начало на Христос.

Яйцата и Великден

Яйцето съществува като символ много, много отдавна. Идеята, че вселената е родена от яйце, е била разпространена в почти всички древни цивилизации и култури. Яйца са се багрили и подарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите символизирали раждането на живота, защото яйцето притежава „семето“, от което ще се появи новият живот.

За превръщането на боядисаното яйце във великденски символ има различни теории. Една от тях идва от предание за Мария Магдалена. Тя отишла при император Тиберий, за да му разкаже за Възкресението, и като дар му поднесла яйца. Владетелят не повярвал на думите й, но едно от яйцата се обагрило в червено – като потвърждение за чудото. Червеният цвят символизира кръвта на Христос, а яйцето се свързва с новия живот след Възкресението.

Друга теория препраща към постите. Великден е първият ден, в който след Великия пост е разрешено да се консумират животински продукти, в това число и яйца. За да ги съхранят през седемте седмици, хората ги сварявали. Понякога слагали във водата различни билки и растения, така яйцата придобивали различен цвят.

© istock

Заекът и Великден

За него също има различни теории. Една от тях ни връща към ранноезическите традиции и по-специално към образа на богинята Ищар. Ищар (Eostre, Ostara, Eastre) е богиня на плодородието, празнeнствата в нейна чест се провеждали около пролетното равноденствие и отразявали обновяването на живота. Легенда разказва, че една година богинята дошла по-късно, което станало причина за дълга зима. Ищар видяла птица, замръзнала в снега, смилила се над нея и за да я спаси, я превърнала в заек. Заекът, знаем, открай време се асоциира с идеята за плодовитост, а това, че първоначално е бил птица, може би донякъде обяснява защо и как може да носи яйца.

Навлизането на заека в християнската традиция според някои източници започва от Германия през XVII-XVIII век. Самият Якоб Грим е изследвал подробно въпроса, макар че много анализатори след него го обвиняват в обикновени спекулации. Дори има такива, които откриват пряка връзка между образа на заека и християнството. В основата на тази теория е вярването, че зайците могат да се размножават безполово (това вярване всъщност идва от древните гърци). В редица средновековни произведения на изкуството откриваме зайци, изобразени заедно с образа на Дева Мария (заради непорочното зачатие).

Историята на една знаменита снимка

Спорна или не, традицията с Великденския заек всяка година вдъхновява звездите зад океана за нова порция снимки. Един бърз скрол в Instagram например и попадаме на десетки тематични кадри. Пухкави костюми или минимум заешки уши са акцентите в стайлинга.


ЗВЕЗДИТЕ НА ВЕЛИКДЕН


Снимката, която вдъхнови нас обаче, е от времето преди Instagram. На нея виждаме актрисата Кандис Бъргън, тогава едва на 20 години, малко след дебюта й в киното (с филма „The Group“). Тя държи заешка маска, а фотографията документира едно от най-големите събития на XX век.

28 ноември 1966 г., хотел „Плаза“, Ню Йорк. Труман Капоти, авторът на „Закуска в „Тифани“, организира легендарния си черно-бял бал. Поканените 500 гости са избрани според богатството и славата си. Сред тях са семействата Кенеди, Рокфелер, Ротшилд, хора с благородническа титла, хора на изкуството, популярни личности, сред които Хенри Форд, Франк Синатра, Миа Фароу, Глория Гинес, Джон Стайнбек, Артър Милър, Анди Уорхол. Капоти налага строг дрескод – черен смокинг и черна маска за мъжете и бяла/черна рокля, бяла маска и ветрило за жените. Кандис Бъргън се появява в рокля на Халстън, заешката маска е творение на същия дизайнер. Събитието е историческо, защото за първи път са събрани на едно място най-известните и най-богатите хора в света.

Стремежът към нещо повече е може би една от най-красивите черти на човека. Затова, каквото и да сте избрали за себе си, ви пожелаваме здраве, вдъхновение за ново начало и увереност, че всеки ден може да бъде велик. Стига да го поискате.

36 идеи за великденската маса

Галерия

36 идеи за великденската маса

Снимки: Pinterest

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser