Преминете към основното съдържание

За традициите и повелите в сватбеното облекло

Настъпва сезонът, в който най-големият музикален хит е „Сватбеният марш“, а най-желаният цвят сред роклите е белият
Amelia Casablanca
Amelia Casablanca © ImaxTree

Сватбеното облекло е част от голямото семейство на модата и като такова, също има своите тенденции.

Белите обемни рокли са едни от най-желаните и най-често минаващи под венчилото. Но някой замислял ли се е къде се корени тази традиция, около която гравитират сватбените дизайнери? Разкроената рокля с кринолин в бяло е наложена от кралица Виктория. През 1840 г. тя сключва брак с принц Аберт именно с такава.

© Getty, Сватбената рокля на кралица Виктория

В онези години фотографията набира все по-голяма скорост, а снимки от сватбата на кралските особи бързо обикалят света.

Факт е обаче, че първата сватбена рокля в бяло е била тази за венчавката на Мери Шотландска и дофина на Франция, почти 300 години по-рано. Ако сте решили да заложите на традициите и да спечелите всеобщо възхищение, приличайки на невинна принцеса, не се притеснявайте, че ще изглеждате ретро. Обемните булчински рокли за сезон пролет-лято 2019 напомнят само по силует на кринолина на кралицата.

Коприна, шифон, атлаз, бродерии и дантела – разточителна красота. Вижте в галерията ни най-страхотните обемни рокли за сезона, далеч от стилистиката на пуританска викторианска Англия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser